Utorak, 02.12.2014.

08:23

Majdanpek do 22 h dobija struju

Majdanpek je zbog kvara dalekovoda bez struje skoro 20 sati. Ministar Antić kaže za B92 da će električna energija da stigne do 22 sata.

Izvor: B92, RTS

Default images

"Treći pokušaj da uspostavimo napajanje bio je, nažalost, neuspešan. U pitanju su velika oštećenja na mreži", rekao je ministar Antić u Kažiprstu B92.

Kako je dodao, radi se o veoma nepristupačnim terenima. "Ali, hoću javnost da uverim da svi u EMS-u rade na tome da se uspostavi mreža. Prema prvim informacijama, za oko 22 sata može da se uspostavi napajanje Majdanpeka", rekao je Antić.

Ukoliko uspemo da iz pravca Majdanpeka preko havarijskog dalekovoda sprovedemo struju, imaće je čitav Majdanpek, dodao je.

Ne tražim alibi, ali da se ovo desilo u SAD ne bi imali struju sedam dana, kaže ministar.

On je naveo da u gradu postoje agregati i da treba da se koristi ta rezervna varijanta.

MUP Srbije je u saradnji sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom, obezbedio agregat velikog kapaciteta koji se trenutno pušta u rad.

U Majdanpeku nema ni grejanja, vode, signala mobilnih operatera, a problema ima i u fiksnoj telefoniji. Ne rade škole, ni predškolske ustanove. Napadalo je nekoliko santimetara snega, a temperatura jutros je bila ispod nule.

U bolnici nema struje i grejanja, pa meštani očekuju da pacijenti budu prebačeni u borsku bolnicu.

Majdanpečani većinom žive u višespratnicama i stambenim zgradama priključenim na sistem daljinskog grejanja.

Radnici Rudnika bakra Majdanpek noćas su porodilištu u tom gradu ustupili agregat. U rudniku kažu da se takva situacija ne pamti poslednjih trideset godina.

"Uveli smo punu pripravnost na svim radnim mestima. Zaposleni su, na mestima gde je to bilo moguće, loženjem vatre pokušavali da održe temperaturu za funkcionisanje opreme, posebno pumpi i u flotaciji", navodi se u saopštenju.

U RTB-u, u čijem sastavu posluje rudnik u Majdanpeku, kažu da su u saradnji sa Elektromrežama Srbije obezbedili veću količinu vode i hleba za stanovnike Majdanpeka.

"U nastojanju da osposobimo funkcionisanje mobilne telefonije, operaterima smo ponudili agregate za rad predajnika, kako bi bar komunikacija bila olakšana", rekao je novinarima jutros direktor RBM-a Branislav Tomić.

Zbog teškog stanja u Majdanpeku zakazana je sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Iako su se zbog nestanka struje neočekivano našli u problemu kakav nisu imali u poslednje tri decenije, majdanpečki rudari su poslali agregat i ekipu koja je omogućila da u sobi majke Jelene Stojanović (32) i njene tek rođene devojčice radi grejalica i da svetli sijalica.

Ekipa radnika Rudnika bakra Majdanpek osposobila je agregat kako bi se obezbedilo grejanje i svetlo za porodilište, javlja reporter B92.

Majdanpečko porodilište nešto posle ponoći obišli su generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski i direktor Opšte bolnice dr Zoran Milošević i uverili se da su i majka i beba dobro. Dežurna babica i majka zahvalile su se za pomoć koju su im pružili u teškoj situaciji.

U opštini Majdanpek i dalje nema struje, kao i u većini borskih sela zbog kvarova na elektromreži, objavio je RTS.

Struje nema ni u Donjem Milanovcu. U Boru i dalje dolazi do sporadičnog prekida napajanja strujom.

Javno preduzeće "Elektromreža Srbije" saopštilo je da je do kvarova na dalekovodima došlo je zbog jake ledene kiše i snažnih udara vetra.

Ekipe "Elektromreže Srbije" bez obzira na izuzetno teške vremenske uslove su sve vreme na terenu i pokušavaju da otklone kvarove.

ED Jugoistok Niš poslao ekipe i opremu

ED Jugoistok Niš poslao je svoje ekipe i opremu u Majdanpek kako bi pomogli ekipama Elektromreže Srbije u otklanjanju kvara, rekao je večeras Tanjugu Dragoslav Pavlović, šef kabineta direktora Privrednog društva Jugoistok Darka Bulatovića.

U Majdanpek su upućeni elektromonteri iz Negotina, Bora i Zaječara, kao i specijalna ekipa za visoki napon iz Niša, rekao je Pavlović Tanjugu.

Ukupno je u taj grad upućeno oko 30 ljudi i potrebna oprema, napomenu je on.

Kasnije, kada kvar bude otklonjen na dalekovodima, oni će raditi na uspostavljanju napona u najkraćem roku za svako domaćinstvo, napomenuo je Pavlović.

Dva agregata u Domu zdravlja, stigao i treći

Majdanpek je, zbog ledene kiše koja je oštetila dalekovode, danas bez struje i u lokalni Dom zdravlja dopremljena su dva agregata, a još jedan, znatno veće snage stigao je tokom dana.

MUP Srbije je u saradnji sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom, obezbedio agregat velikog kapaciteta koji se trenutno pušta u rad.

On je naveo da su pripadnici vatrogasno spaslackih jedinica tokom noći i jutra dopremili dva agregata u Dom zdravlja kako bi premostili problem sa nestankom struje.

Marković je naveo i da bi, po informacijama nadležnih, delovi dalekovoda tokom dana trebalo helikopterom da stignu u Majdanpek kako bi se rešio problem sa nestankom struje.

On je naveo i da je, za razliku od Majdanpeka, situacija u Boru znatno bolja a da problema ima "sa par ispada na dalekovodima" koji bi trebalo da se, po informacijama nadležnih saniraju tokom dana.

Marković, koji je teritorijalno zadužen i za Majdanpek, dodao je da su u pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica iz sastava Sektora MUP-a za vanredne situacije spremni za reagovanje, ukoliko bude trebalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: