Nedelja, 23.11.2014.

23:19

Seljimi: Specijalni sud prioritet

Prioritet nove Vlade Kosova je da usvoji zakone za uspostavljanje specijalnog suda Kosova sa većem u Holandiji koji će se baviti optužbama Dika Martija.

Izvor: Danas

Default images

To je za "Danas" izjavio Petrit Seljimi, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja, inače zadužen i za komunikaciju u kabinetu premijera Tačija.

Među prioritete nove kosovske vlade on navodi i da je potrebno da se odobri budžet za narednu godinu i zakon o borcima u stranim konfliktima, treba i da se usvoji nekoliko preostalih zakona za šengensku viznu liberalizaciju, te zakon o oružanim snagama Kosova.

Seljimi ističe da će neki od ovih zakona iziskivati izmene Ustava, što zahteva apsolutnu većinu i u parlamentu i naročito među manjinama.

"Ali, na Kosovu, baš kao i u Srbiji ili u drugim tranzicionim državama, osnovne brige ljudi su radna mesta i ekonomija. Kosovo je imalo donekle stabilan rast i ima potencijal da doživi nove ekonomske prekretnice ukoliko se blagovremene odluke donesu u energetici, infrastrukturi i završe projekti poput Brezovice i termoelektrane "Kosova e Re". Kosovo se sada okreće od uspostavljanja države na razvoj ekonomije i to je pokrenulo razgovore u obema strankama, ali i među manjinama. Ekonomija je verovatno najvažnije pitanje kojim se treba baviti", napominje Seljimi, nakon što su prošle sedmice lideri Demokratske partije Hašim Tači i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa potpisali koalicioni sporazum.

Seljimi je "Danasu" rekao da je sporazum postignut ove sedmice između DPK i DSK principijelan, ali o funkcijama će narednih dana odlučivati dvopartijska radna grupa. On je podsetio da će tri glavne pozicije biti razmatrane: predsednik parlamenta, premijer kao i predsednik koji će biti izabran 2016. u parlamentu.

"Stranke će takođe podeliti ministarske pozicije i raditi na programu Vlade sa hitnim i srednjoročnim ciljevima. Biće takođe doneta odluka o vođi pregovora, ali stranke koje su u novoj koaliciji su snažni zagovornici Briselskog sporazuma budući da je on zacementirao teritorijalni integritet Kosova, ali takođe kreirao prostor da se čuje glas kosovskih Srba. Veoma je važno da Srpska lista, koja je omogućila da se Srbi sa severa integrišu u kosovske institucije, bude kvalitetno zastupljena u novoj vladi", dodaje Seljimi.

Na pitanje da li je politički imidž Kosova narušen tokom ove političke krize, on kaže:

"Imali smo političku krizu na Kosovu, ali naša politička klasa se bavila Ustavom i pravnicima umesto da ide na ulične proteste ili da remeti institucije. U svakoj balkanskoj državi imali ste krizu u proteklim godinama, od štrajkova glađu opozicije u Beogradu do nasilnih protesta u Tirani, Sarajevu ili Skoplju. Ovaj zastoj u proteklih pet meseci na Kosovu pokazao je koliko je zrela demokratija na Kosovu, poštovanje za nezavisne institucije kao što je Predsedništvo ili Ustavni sud, kao i da kosovske političke partije mogu da prevaziđu razlike zarad višeg dobra. Kosovo je država sa najvišim ekonomskim rastom u celoj Jugoistočnoj Evropi, izgradili smo 1.500 kilometara magistralnih i auto-puteva i 120 škola tokom mandata mandata DPK, normalizovali smo odnose sa Srbijom i priznala nas je većina članica UN. Sada takođe postajemo članica međunarodnih organizacija i sportskih federacija."

O specijalnom sudu i o zabrani onima koji su osumnjičeni za ratne zločine protiv Srba da budu ministri, Seljimi kaže:

"Kosovo će uspostaviti specijalni sud koji će se baviti navodnim ratnim zločinima iz izveštaja Klinta Vilijamsona. Nova vlada će imati čiste ruke, progresivnu agendu i ispunjavaće međunarodne obaveze Kosova. Niko još ne zna imena osumnjičenih, ukoliko ih ima, ali Kosovo je pokazalo u proteklih nekoliko godina da će kada je reč o slučajevima iz Haškog tribunala vlada obezbediti punu podršku kako bi se ostvarila pravda."

Seljimi, koji je privukao pažnju medija u Srbiji i regionu brojnim aktivnostima na Tviteru i digitalnom diplomatijom, rekao je za "Danas" da će nastaviti da bude aktivan na društvenim mrežama bez obzira na svoju buduću poziciju, jer veruje da su se vremena promenila i da je direktan i interaktivan kontakt sa globalnom publikom važan element političke komunikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

14 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

17 h

Podeli: