Petak, 24.10.2014.

22:56

Izveštaji pa o rekonstrukciji Vlade

Premijer Aleksandar Vučić kaže da će se pitanjem hoće li biti rekonstrukcija Vlade baviti tek kad bude video polugodišnje izveštaje o radu ministara.

Izvor: Tanjug

Default images

Na pitanje da li planira da uvede Borisa Tadića u vladu, Vučić je rekao da mu je on "nedvosmisleni politički protivnik".

"Ne mogu sada time da se bavim, ne znam, tek kada budem video polugodišnje izvešštaje, misliću o tome. Smatram da je reč o pristojnom čoveku, ali mom političkom protivniku", rekao je Vučić za Danas.

Predsednik Vlade Srbije rekao u intervjuu “Danasu“ da ne mrzi Albance i da je spreman da razgovara sa njima.

On je naveo da su u Srbiji uhapšeni svi napadači na radnje u vlasništvu Albanaca, ali da ni od jednog albanskog zvaničnika nije čuo osudu incidenta na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, kada je iznad stadiona Partizana proleteo dron sa zastavom tzv. velike Albanije.

"Mi se dičimo da smo napadače i huligane pohapsili, a oni se diče svojim zastavama avetima, kako ih sada nazivaju u intervjuima koje daju tim povodom. Govore kako to jeste zastava velike Albanije, ali da im to nije državni projekat. Pa, onda govore kako bi oni ujedinjeni da uđu u Evropu. To viđe sveti Petar ne može da pohvata šta je njihova politika", rekao je Vučić.

Na podsećanje da je albanski premijer Edi Rama rekao da njegova politika nije politika velike Albanije, Vučić je naglasio da bi želeo da veruje da je to istina.

"Kao što bih voleo da sam video osudu tako jezive provokacije kao što je bila ubacivanje drona sa zastavom velike Albanije. A to nisam čuo ni od jednog albanskog zvaničnika. Kao što znate, nijedan srpski zvaničnik nije pravdao upad navijača, svi koji su bacili kamen na albanske radnje su pohapšeni", ponovio je premijer.

Povodom činjenice da su se tokom utakmice sa tribina čule antialbanske parole, Vučić je naglasio da "to nije lepo" ali da "nije izazvalo incident i nije dovelo do prekida utakmice" nego je incident izazvao dron.

"Direktna krivica za incident je dron i albanski igrači koji su skočili na srpske fudbalere. Da li smo mi krivi za upad navijača i sve što se dogodilo posle? Da, jesmo, i za to ćemo da snosimo posledice", rekao je predsednik vlade.

Govoreći o istrazi incidenta, on je rekao da niti hoće da potvrdi, niti da demantuje da je brat albanskog prermijer učestvovao u njemu, te da se čeka okončanje istrage, na kojoj "ljudi rade veoma vredno".

Na pitanje o medijskim napadima na Albance koji su usledili posle incidenta Vučić je rekao da on ni u jednoj izjavi nije pokazao nikakvu mržnju.

"Ja, svakako, ne mrzim Albance i spreman sam uvek da razgovaram sa njima. Deo njih su građani naše države i sa njima ću uvek da imam otvoren dijalog. Nikakvu mržnju nisam pokazao ni u jednoj izjavi", istakao je Vučić.

On je takođe objasnio da je tražio da se odloži poseta Rame "da bi postojala mogućnost za naš racionalan razgovor".

"Nisam hteo da dozvolim da neko gazi po srpskom ponosu dan nakon incidenta. Dakle, ne možete vi da pokušate da izazovete nestabilnost u državi i da sutra kažete: he, he, he, šala mala", naveo je premijer.

Na opasku da nema dokaza da je incident izazvao državni vrh Albanije, Vučić je primetio da nije čuo osudu tog incidenta od strane albanskih zvaničnika.

"Neko je to organizovao. Čekajte da vidimo ko je to organizovao, samo se malo strpite. Čak i da nije učestvovao bilo ko iz države, a nisam ja slučajno znao unapred da će tu nešto da se dogodi, o čemu sam obavestio Evropsku komisiju, tri sata pre nego što se to desilo. Velika Albanija bi trebalo da bude njihova noćna mora, takođe", upozorio je premijer.

Upitan da li u Srbiji danas postoje paralelni centri moći, nereformisani delovi tajnih službi kojima smeta normalizacija odnosa sa Kosovom i Albanijom Vučić je rekao da "kad bi rekao da ne postoje, verovatno ne bi govorio potpunu istinu", ali i dodao: "Mi se brinemo da to držimo sve u institucijama sistema."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: