Svetski dan borbe protiv siromaštva

Danas je Svetski dan borbe protiv siromaštva, a prema procenama UN u svetu ima više od 2,2 milijarde ljudi koji su siromašni ili su na pragu siromaštva.

Izvor: Beta

Petak, 17.10.2014.

08:31

Default images

U Srbiji se procenjuje da oko 24 odsto od ukupno sedam miliona građana živi u opasnosti od siromaštava, a u najtežem položaju su mnogočlane porodice, deca, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

Prognoze su da u Srbiji siromaštvo preti najviše nezaposlenima, oko 50 odsto, zatim samozaposlenima, u koje spadaju poljoprivrednici, ali i domaćinstvima i porodicama sa više od troje dece, oko 40 odsto i samohranim roditeljima sa jednim detetom, oko 36 odsto.

Rizik od siromaštva kod penzionera je oko 14 odsto, a kod zaposlenih kod poslodavca je oko šest odsto.

Prag rizika od siromaštva u 2012. godini za jednočlano domaćinstvo iznosio je primanja od 13.680 dinara mesečno, a za domaćinstvo sa dvoje odraslih i jednim detetom uzrasta do 14 godina 24.624 dinara.

Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece taj prag bio je 28.728 dinara mesečno. Analiza siromaštva u Srbiji sprovodi se jednom godišnje i još nisu objavljeni podaci za 2013. godinu.

Program UN za razvoj (UNDP) kao glavne razloge rasta siromaštva navodi poskupljenje hrane i ratove, ali i finasijsku krizu i prirodne katastrofe.

UN kaže da bi osnovna socijalna zaštita za najsiromašnije u svetu koštala manje od dva odsto svetskog BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: