Avioni nadleću Beograd

Avioni Vojske Srbije i danas su nadletali centar Beograda dok je ispred Palate Srbije nastavljeno uvežbavanje vojnika u sklopu priprema za vojnu paradu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.10.2014.

14:38

Default images

Uz avione, centar Beograda će i narednih dana nadletati i vojni helikopteri, koji će takođe učestvovati na vojnoj paradi koja se organizuje povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Na prostoru između Palate Srbije i Dunava, gde će sutra biti održana generalna proba i danas su pripdnici Vojske Srbije nastavili sa uvežbavanjem, rekao je Tanjugu portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu biće održana 16. oktobra kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Učestvovaće i poznata ruska letačka grupa "Striži", dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. godine, biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, biće prikazani i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri...

Vojna parada će, kako je ranije najavljeno, početi počasnom artiljerijskom paljbom dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije.
Foto: Beta
Defile će se sastojati od pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona dok će brodovi Rečne flotile prodefilovati Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

U sastavu pešadijskog ešalona nalaziće se deset podešalona iz jedinica Kopnene vojske, Komande za obuku, Garde Vojske Srbije, Specijalne brigade i Vojne akademije.

Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila - tenkova, vozila specijalne namene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa...
Foto: Beta
U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letlica Vojske Srbije - helikopteri tipa "Gazela", "M-8" i "M-17", lovačko bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "Orao", "Galeb" i transportni avion "An 26".

U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".

Posebno iznenađenje će predstavljati nalet letačke akro-grupe "Striži" iz Rusije, dok će za građane takođe biti zanimljiv i prikaz padobranskog desanata koji će izvesti 30 padobranaca.

Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", top haubica "Nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "Kub", protivavionski topovi "bofors".

Pešadijskji i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra "Ušće", vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbije i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: