Vežbe za paradu na Ušću (FOTO)

Generalštab Vojske Srbije organizovaće od danas vežbe na prostoru Ušća i Bulevara Nikole Tesle za predstojeću vojnu paradu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.10.2014.

08:28

Default images

Od danas do održavanja parade 16. oktobra, saobraćaj u Bulevaru Nikole Tesle, od Bulevara Mihajla Pupina do Trešnjinog cveta, od 6 do 12 časova, će biti u posebnom režimu.

Poseban režim saobraćaja biće i u Ulici Ušće, od Bulevara Nikole Tesle do Bulevara Mihajla Pupina, od 12. oktobra u 6 sati do 16. oktobra u 20 sati.

U Bulevaru Nikole Tesle, do Džona Kenedija, poseban režim saobraćaja je danas od 10 do 18 časova, u ponedeljak, 13. oktobra od 10 do 16 časova i u utorak,14. oktobra od 14 do 18 časova.
Foto: Tanjug
Zainteresovani Beograđani mogu u naznačenom vremenu posmatrati vežbe Vojske Srbije. Sve linije koje saobraćaju ovom trasom ići će alternativnim pravcima i koristiće stajališta u Bulevaru Mihajla Pupina.

O detaljima pripreme čitajte OVDE.
Foto: B92, Darko Jevtiæ
Uz ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generaštaba Vojske Srbije generala Ljubišu Dikovića današnjem uvežbavanju za vojnu paradu prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu biće održana 16. oktobra kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 3.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Foto: B92
Parada će biti održana na platou kod Palate Srbije, na Bulevaru Nikole Tesle, gde će uz tenkove, oklopne transportere, avione i helikoptere Vojske Srbije biti prikazan defile jedinica dok će na Dunavu defilovati brodovi i čamaci Rečne flotile.

Najavljeno je učešće i poznate ruske letačke grupe "Striži" dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.
Foto: B92
Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike a komandant je, po naređenju ministra odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.
Foto: Tanjug
Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, biće prikazani i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikiopteri...

Vojna parada će, kako je ranije najavljeno početi pocasnom artiljerijskom paljbom dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije.
Foto: B92
Defile će se sastojati od pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona dok će brodovi Rečne flotile prodefilovati Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

U sastavu pešadijskog ešalona nalaziće se deset podešalona iz jedinica Kopnene vojske, Komande za obuku, Garde Vojske Srbije Specijalne brigade i Vojne akademije.
Foto: Tanjug
Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila - tenkova, vozila specijalne namene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa...
Foto: B92
U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letlica Vojske Srbije - helikopteri tipa "Gazela", "M-8" i "M-17", lovačko bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "Orao" "Galeb" i transportni avion "An 26".

U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno jurišni čamci , minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".
Foto: B92
Posebno iznenađenje će predstavljati nalet letačke akro grupe "Striži" iz Rusije dok će za građane takođe biti zanimljiv i prikaz padobranskog desanata koji će izvesti 30 padobranaca.
Foto: Tanjug
Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", top haubica "Nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "Kub", protivavionski topovi "bofors".

Pešadijski i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra "Ušće", vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbije i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: