"Finska se raduje prijemu Srbije"

Finska se raduje danu kada će se potpisati sporazum o prijemu Srbije u EU, poručio je finski ministar spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.10.2014.

18:39

Default images

Finski ministar spoljnih poslova Erki Tuomioja pohvalio je Srbiju za napredak na njenom evropskom putu i poručio da se Finska raduje danu kada će potpisati sporazum o prijemu Srbije u EU.

Tuomioja je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, izrazio nadu u što skorije otvaranje pregovaračkih poglavlja i njihovo brzo zatvaranje.

Dačić je ocenio da su Finska i Srbija prijateljske zemlje, da imaju dobre odnose, koji su u usponu, da među njima nema nikakvih spornih pitanja i zahvalio je Finskoj na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija.

On je najavio i da bi premijer Srbije Aleksandar Vučić u januaru trebalo da poseti Finsku.

"I ekonomski odnosi se nalaze u usponu, ima nekoliko veoma značajnih finskih investicija u Srbiji i očekujemo da taj nivo ekonomske saradnje bude još viši u narednim godinama", rekao je Dačić.

Ministar Dačić je, govoreći o spoljnoj politici Srbije, ponovio da je prioritet članstvo u EU i da će Srbija, shodno tome, do kraja pristupnih pregovora uskladiti svoje zakonodavstvo i politike sa EU.

"Međutim, naša politika evropskih integracija nije suprotstavljena prijateljskim odnosima sa onima koji nisu članovi EU, a jesu naši tradicionalni prijatelji. Tu mislim ne samo na Rusiju, već i na Kinu, čitav niz azijskih, afričkih, latinoameričkih zemalja s kojima Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose", rekao je on i dodao da ti dobri odnosi nisu na štetu EU.

"Zato mislim da je u ovom trenutku, kada Srbija sledeće godine predsedava OEBS-om, ovo i naša prednost zato što imamo kredibilitet da možemo da razgovaramo, uz poštovanje, i sa Ukrajinom i sa Rusijom i sa svima drugima gde postoje konflikti".

Dačić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a da se od drugih zemalja razlikuje po tome što nije uvela sankcije Rusiji. "Srbija je u tome iskrena, za razliku od nekih drugih koji su uveli mere, a sada gledaju kako da ih izbegnu i zaobiđu", primetio je on.

Dačić je, takođe, zahvalio Finskoj na pomoći narodu Srbije pogođenom katastrofalnim poplavama i ocenio da je to bio važan znak pažnje.

Tuomioja je rekao da je sa srpskim kolegom razgovarao i o situaciji u Ukrajini i predsedavanju Srbije OEBS-om naredne godine.

Srbija će, kako je ocenio, imati veliku odgovornost kao predsedavajući pošto je OEBS jedna od organizacija "za koju sve strane priznaju da može znatno da doprinese uspostavljanju mira i stabilnosti na temelju punog suvereniteta Ukrajine".

"Podržaćemo Srbiju u njenim naporima tokom predsedavanja", rekao je on.

Dačić je podsetio da su i Finska i nekadašnja Jugoslavija imale značajnu ulogu u osnivanju OEBS-a i formulisanju principa na kojima se temelji ta organizacija, koji su i danas aktuelni.

Ministar Dačić je napomenuo da je OEBS jedina međunarodna organizacija prisutna na terenu u Ukrajini i dodao da je za takvu ulogu nužan kredibilitet, poštovanje i "dobre metode za zaustavljanje i sprečavanje konflikata".

Govoreći o obeležavanju godišnjice Helsinškog završnog akta, ministar Dačić rekao je da će Finska i Srbija u tome aktivno sarađivati i da će se najverovatnije, uz zasedanje Parlamenarne skupštine OEBS-a, tokom sledeće godine održati i Ministarski savet OEBS-a.

Šef srpske diplomatije je sa domaćinom Tuomiojom potpisao Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Finske o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim vladinim organizacijama.

Dačić, koji je boravio u poseti Finskoj na ministra Tuomioje, sastao se i s predsednikom finskog parlamenta Erom Hejnaluomom, kao i sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilkom Kanervom.

Tokom boravka u Helsinkiju, ministar Dačić učestvovao je i na seminaru posvećenom budućnosti OEBS-a i njegovoj ulozi u bezbednosnoj arhitekturi Evrope, navedeno je u saopštenju MSP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: