Utorak, 26.08.2014.

17:49

Pavković kaznu služi u Finskoj

Haški tribunal je saopštio da će bivši general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković kaznu zatvora od 22 godine na koju je osuđen izdržavati u Finskoj.

Izvor: B92, Beta

Default images

U odluci predsednika Tribunala Teodora Merona navodi se da je Finska nagovestila spremnost da Pavković odsluži kaznu u toj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju, Meron je pozvao nadležnu službu Haškog tribunala da uputi zvaničan zahtev vladi Finske za izdržavanje kazne Nebojše Pavkovića da bi se organizovalo njegovo prebacivanje u tu zemlju, a Pavković dotad ostaje u Hagu

Tribunal je danas objavio odluku Teodora Merona o upućivanju Pavkovića u finski zatvor, koja je doneta 13. marta. U odluci, sudija Meron je naveo da će ona biti objavljena odmah pošto Pavković bude prebačen u Finsku.

U odluci se podseća da je sporazum Haškog tribunala i Finske o izdržavanju kazni haških osuđenika u toj zemlji stupio na snagu 7. maja 1997. godine.

Nebojša Pavković pravosnažno je osuđen na 22 godine zatovra za ratne zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. godine. Proglašen je krivim, kao tadašnji komandant Treće armije VJ, po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva s Kosova u prvoj polovini 1999.

Žalbeno veće Haškog tribunala izreklo je 23. januara pravosnažne presude bivšem potpredsedniku Vlade SR Jugoslavije Nikoli Šainoviću, generalima vojske i policije Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženim za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine. Prvostepene kazne smanjene su svima, osim Pavkoviću.

Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005. godine i od tada su u pritvoru u Ševeningenu. Na osnovu pravila Haškog tribunala, osuđeni mogu da traže prevremeno puštanje na slobodu nakon što odsluže dve trećine kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: