Četvrtak, 31.07.2014.

12:19

Snouden traži produženje azila

Bivši saradnik CIA i NSA Edvard Snouden podneo je zahtev za dobijanje političkog azila u Rusiji, javili su ruski mediji.

Izvor: Tanjug

Default images

Bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden podneo je zahtev za dobijanje političkog azila u Rusiji, javili su ruski mediji, pozivajući se na njegovog zastupnika Anatolija Kučerenu.

"Edvard ostaje u Rusiji, a mi smo pripremili dokumenta za dobijanje dozvole za privremeni politički azil za njega", rekao je Kučerna u intervjuu televizijskom kanalu "Lajfnjuz", preneo je Itar-Tass.

Snouden je juna 2013. godine predao "Vašington postu" i "Gardijanu" niz poverljivih materijala o američkim i britanskim programima za praćenje na internetu, potom je odleteo u Hongkong, odakle je 23. juna te godine doleteo u Moskvu i boravio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo".

U avgustu je dobio privremeni azil u Rusiji u trajanju od godinu dana.

U SAD Snoudena optužuju za predaju tajnih podataka specijalnim službama drugih zemalja i po svakoj od tri tačke preti mu do deset godina zatvorske kazne.

Prema ruskom zakonodavstvu, privremeni i politički azil su dva različita statusa, navodi Itar-Tass.

Privremeno utočište daje teritorijalna uprava Federalne migracione službe sa rokom na godinu dana i može se produžavati svake godine, sa njom može da se živi i radi u Rusiji.

Politički azil dobija se ukazom predsednika Rusije, navodi ruska državna agencija.

U FMS nisu želeli da komentarišu informaciju da je Snouden navodno zatvražio politički azil u Rusiji, kao ni informaciju o produženju perioda privremenog utočišta, koje ističe danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: