Utorak, 29.07.2014.

12:38

Moskva: Izveštaj UN o UKR licemeran

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine "neobjektivan, pa čak i licemeran".

Izvor: Tanjug

Default images

U izveštaju se ne pominju slučajevi pritvaranja ruskih novinara na istoku Ukrajine, kao ni to da je ukrajinska vojska koristila rakete protiv civila, navodi se u saopštenju Ministarstva, a preneo je Rojters.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava je juče u četvrtom mesečnom izveštaju o stanju u Ukrajini naveo da bi obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine moglo da se izjednači sa ratnim zločinom.

"Biće učinjen svaki napor da bilo koji počinitelj teškog kršenja međunarodnog prava, uključujući i ratni zločin, bude doveden na sud, bez obzira gde se nalazio", navela je visoka komesarka UN za ljudska pitanja Navi Pilaj u izveštaju.

U izveštaju se navodi i da je u Ukrajini od početka konflikta ukrajinskih i proruskih snaga na istoku zemlje do 26. jula poginulo najmanje 1.129 ljudi, a 3.442 povređeno.

Te brojke predstavljaju ogroman porast u odnosu na 18. juni kada su UN saopštile da je od aprila u Ukrajini poginulo 356 ljudi.

U izveštaju se, takođe, navodi da je iz zone sukoba na istoku i drugim oblastima Ukrajine pobeglo oko 100.000 ljudi.

Pilaj je istakla da su izveštaji o sve intenzivnijim borbama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti "veoma alarmantne" i dodala da i ukrajinske i proruske snage koriste teško naoružanje u naseljenim područjima, preneo je Rojters.

"Obe strane moraju da sa najvećom odgovornošću spreče ubijanje i ranjavanje civila", rekla je ona.

Zvanični Crvenog krsta su prošle sedmice saopštili da se Ukrajina sada nalazi u građanskom ratu, i po toj klasifikaciji učesnici konflikta podležu sudskom progonu za ratne zločine.

Pilaj je istakla i da vlada u Kijevu nije preduzela dovoljne mere da bi se izbeglo stradanje civila i ocenila da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namerno gađali zgrade javne uprave, pljačkali banke, vršili napade na rudnike uglja i dizali u vazduh železničke pruge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: