Utorak, 29.07.2014.

19:57

Studenti izabrali top pet fakulteta

Beogradski FON, Elektrotehnički i Fakultet za fizičku hemiju i novosadski Fakultet tehničkih nauka i niški Elektronski fakultet vodeći su na listi u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Default images

To je pokazalo najnovije studentsko rangiranje visokoškolskih ustanova.

Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka (FON) su prvi i na listi 76 državnih i privatnih fakulteta koji prema mišljenju studenata pružaju najbolju perspektivu, a po tom kriterijumu pridružili su im se i beogradski Mašinski fakultet, Računarski fakultet Univerziteta Union i ponovo beogradski Fakultet za fizičku hemiju.

Istraživanje je sprovela nevladina organizacija i portal iSerbia.rs tokom 2013/14. godine, ponovivši ranije istraživanje "Studentsko rangiranje fakulteta" i lista je pravljena isključivo na osnovu stavova studenata Srbije.

Fakulteti koji su od studenata dobili najviše ocene kada je u pitanju opravdanost školarine su beogradski Fakultet za fizičku hemiju, kragujevački Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo, niški Elektronski fakultet, beogradski i niški Mašinski fakultet.

Među ustanovama koje gaje najbolji odnos nastavnog i administrativnog osoblja prema studentima, u prvih pet, prema oceni samih akademaca, ubrajaju se Fakultet za kulturu i medije Megatrend univerziteta, novosadski Fakultet tehničkih nauka, Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Univerziteta Singidunum, Beogradska bankarska akademija - Fakultet za bankarstvo, osiguranje i finansije Univerziteta Union i kragujevački Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo.

Ocenjujući kvalitet nastavnog programa, studenti su ponovo na prvo mesto rangirali popularni beogradski ETF, FON ali i Rudarsko-geološki fakultet UB, Pravni fakultet Uniona, kao i beogradski Fakultet dramskih umetnosti i Pravoslavni bogoslovski fakultet.

Najbolje uslove za studiranje pružaju Fakultet za poslovne studije pri Megatrendu, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Učiteljski i Pravni u okviru UB, kao i novosadski Fakultet tehničkih nauka.

Taj fakultet, po mišljenju studenata, pruža i najkvalitetnije vannastavne aktivnosti, a u ovoj kategoriji odlično su ocenjeni još i beogradski FON, Bankarska akademija, Fakultet za bankarstvo, osiguranje i finansije pri Unionu, Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu i beogradski Tehnološko-metalurški fakultet.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 5.169 ispitanika, aktivnih studenata svih nivoa studija sa državnih i privatnih fakulteta, kao i onih koji su fakultet završili u poslednje dve godine.

Ideja pokretanja istraživanja, kako su naveli u iSerbia.rs, motivisana je potrebom da se zauzme proaktivan pristup, sa namerom poboljšanja i korigovanja obrazovnog sistema Srbije, za šta je neophodno suočavnje sa relevantnim podacima koji odražavaju stvarni kvalitet studiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: