Petak, 25.07.2014.

18:38

"Kijev koristi opasne rakete"

Eksperti međunarodne organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voč potvrdili u svom izveštaju da Kijev koristi bacače raketa tipa "grad", od kojih ginu civili.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je danas u Moskvi izjavio komesar Ministarstva spoljnih poslova Rusije za ljudska prava Konstantin Dolgov.

HRW je juče apelovala na zvanični Kijev da prestane da koristi bacače raketa "grad", za koji navodi da je u poslednjih nekoliko napada prouzrokovao pogibiju najmanje 16 civila, upozoravajući da je ispaljivanje tih nenavođenih raketa na naseljena mesta jednako ratnom zločinu.

Ti dokazi bi trebalo da navedu svetsku zajednicu da ubedi ukrajinske vlasti u neophodnost zaustavljanja kaznene operacije na jugoistoku Ukrajine, napisao je Dolgov na Tviteru, prenosi Itar-Tass.

U sinoćnem saopštenju HRW se navodi da su raketni sistem "grad" koristile i proruske i ukrajinske snage tokom borbi na istoku Ukrajine, prenela je agencija AFP.

Zvanični Kijev je ranije negirao da u blizini većih gradova na istoku zemlje koristi taj bacač raketa, ali HRW tvrdi da istrage o četiri napada izvedena između 12. i 21. jula u Donjecku "snažno ukazuju da su snage ukrajinske vojske odgovorne za ispaljivanje raketa 'grad'".

Ta organizacija je navela i da su proruske snage u poslednje vreme koristile to oružje, ali nije navela više detalja.

"Rakete 'grad' su izuzetno neprecizno oružje koje ne bi trebalo da se koristi u naseljenim mestima", izjavio je viši istraživač "Hjuman rajts voča" Ole Solvang.

"Ukoliko proruske i ukrajinske snage ozbiljno misle kada kažu da žele da smanje stradanje civila, trebalo bi i jedni i drugi odmah da prestanu da koriste to oružje u naseljenim mestima", istakao je Solvang.

On je izjavio da ukrajinske vlasti treba da nalože svim jedinicama svoje vojske, uključujući dobrovoljce, da odmah prestanu da koriste rakete "grad" u blizini naseljenih mesta.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je u četvrtak saopštio kako smatra da je Ukrajina u građanskom ratu, a ta formalna klasifikacija znači da bi zaraćene snage mogle da se nađu na sudu zbog ratnih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: