Petak, 25.07.2014.

12:04

"I mediji su objekat integracija"

Tanja Miščević ocenila je da su mediji i objekat evropskih integracija i mehanizam za informisanje o svemu što se u tom procesu događa.

Izvor: Beta

Default images

"Mediji su i objekat evropskih integracija i mehanizam za promociju ili informisanje o svemu onome što se u tom procesu događa. Uloga medija u procesu nije dovoljno istražena i iskorišćena", kazala je šefica pregovaračkog tima Srbije Miščević na konferenciji "Mediji i civilno društvo kao garant transparentnog, odgovornog i inkluzivnog vođenja procesa pregovora sa EU".

Ona je istakla da je proces evropskih integracija itekako zabavan, izazovan i predstavlja nešto što menja strukturu i sistem i društva i države.

"Mediji zapravo treba da budu prostori u kojima će se ne samo obaveštavati o tome šta je urađeno na skriningu za neko poglavlje, nego zašto se to radi. Da bi novinari bili u stanju da jasno prenesu zašto se nešto pregovara i šta je krajnji cilj u svakom od poglavlja i sami moraju da razumeju proces evropskih integracija", dodala je ona.

Prema njenim rečima, Srbija kao članica EU treba u potpunosti da se snađe na jedinstvenom tržištu i da korespondira sa drugim državama u svakoj oblasti, a mediji u tome mogu da budu provodnik i edukator.

Kako je objasnila, istraživačko novinarstvo je "poprilično zaboravljen koncept u Srbiji", jer ovakva vrsta novinarstva ne prodaje medije.

"Poruka mora biti zašto je nešto važno za moj mali život, kao obične građanke. Moramo da se sa nivoa vrednosti, a Evropa jesu vrednostim spustimo na nivo ličnog interesa - ta ideja je nešto što može biti od koristi u istraživačkom novinarstvu", navela je Miščević.

Šefica pregovaračkog tima je istakla da je proces pristupanja EU otvoren za medije, i da je potrebno razgovarati i sa stranim novinarima, jer je "promocija Srbije u inostranstvu nešto što moramo da radimo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: