Utorak, 22.07.2014.

10:38

Referendum o ćirilici ne bi prošao

Referendum o ćirilici u Hrvatskoj, odnosno o promeni propisa o ravnopravnoj upotrebi jezika manjina, ne bi prošao, pokazuje istraživanje Instituta Ivo Pilar.

Izvor: Tanjug

Default images

Predlog da za ravnopravnu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina bude potrebno da polovinu stanovništva nekog područja čini manjina, umesto sadašnje trećine, niti bi privukao dovoljan broj ljudi na referendum, niti bi većina izašlih bila za njegovo usvajanje.

Rezultati istraživanja o jednom od gorućih hrvatskih političkih pitanja ne pogoduju zagovornicima povećanja potrebnog udela nacionalne manjine na polovinu stanovništva, jer se većina ispitanika, njih 34 odsto, izjasnila da to pitanje ostane uređeno kao i do sada.

Osim toga, 20,2 procenta ispitanika u istraživanju sprovedenog u okviru "Pilarovog barometra hrvatskog društva" uopšte se ne bi odazvalo na referendum, odgovor na to pitanje ne zna njih 25,7 odsto, dok je bez odgovora bilo 1,1 procenat ispitanika.

S druge strane, za predlog da se nacionalna manjina može ravnopravno da služi svojim jezikom i pismom samo ako čini polovinu stanovništva na nekom području izjasnilo se tek 19,1 odsto ispitanika.

Što se tiče situacije u Vukovaru, odgovori su uveliko različiti, jer se znatna većina protivi postavljanju dvojezičnih natpisa u tom gradu.

Protiv ploča s latinicom i ćirilicom u Vukovaru izjasnilo se ukupno 64,4 odsto ispitanika, od kojih 38,3 posto smatra da Vukovar treba trajno izuzeti od dvojezičnih natpisa, a 26,1 odsto smatra da s tim treba još pričekati.

Onih koji bezuslovno podržavaju table s latinicom i ćirilicom ima svega 6,1 odsto, dok je onih koji podržavaju dvojezične natpise, ali smatraju da je njihovo uvođenje trebalo da bude pažljivije sprovedeno 12,1 procenat.

Ne zna šta bi podržalo 17 odsto, a bez odgovora je 0,4 procenta ispitanih, prenela je Hina.

Istraživanje je sproveo zagrebački Institut društvenih nauka Ivo Pilar terenskom usmenom anketom u periodu od 24. marta do 8. maja, na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoletnog stanovništva kojim je bilo obuhvaćeno 1.000 osoba na 143 lokacije.

Inače, Hrvatski sabor uputio je 15. jula referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocenu ustavnosti, a zastupnici Hrvatske demokratske zajednice su bili uzdržani.

Sabor je odluku doneo na osnovu predloga Odbora za Ustav, koji je protumačio da je takvo referendumsko pitanje protivno preambuli Ustava i nizu međunarodnih dokumenata, među kojima je i Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji.

Referendumsku inicijativu pokrenuo je Štab za obranu hrvatskog Vukovara, koji je Saboru u decembru dostavio više od 600.000 potpisa.

Hrvatska vlada svojevremeno je najavljivala ustavne promene koje bi onemogućile održavanje referenduma kojima se ograničavaju, ili smanjuju prava manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: