Subota, 12.07.2014.

22:32

"Albanci nezadovoljni zbog statusa"

Suštinski razlog protesta Albanaca u Makedoniji je nezadovoljstvo političkim i socijalnim statusom, ocenjuje analitičar Arsim Zekoli.

Izvor: Tanjug

Default images

Politički analitičar i bivši diplomata Arsim Zekoli ocenio je danas da je nezadovoljstvo Albanaca svojim političkim i socijalnim statusom u Makedoniji suštinski razlog protesta u toj zemlji, a rešenje vidi u poboljšanju ekonomske situacije i reformi države.

"Razlozi su višestruki, na površini to je nezadovoljstvo zbog presude u slučaju Monstrum, ali tek tok protesta ukazuje da su povodi malo dublji, da zalaze u socijalni i politički status Albanaca i njihov odnos prema vlasti, ali pre svega prema albanskim političkim predstavnicima", rekao je Zekoli Tanjugu.

Komentarišući islamska obeležja protesta na ulicama Makedonije, Zekoli navodi da je previše fokusa stavljeno na "šačicu ljudi koji su uzvikivali religiozne poruke i nosili transparente".

"Suština, baza protesta je nezadovoljstvo Albanaca svojim ekonomskim i političkim stanjem, a naravno ako imate nekoliko hiljada okupljenih ljudi, uvek će se naći neko ko misli drugačije ili želi skup da iskoristi za svoje ciljeve", smatra Zekoli.

On kaže da je kritika Albanaca upucena uglavnom ka albanskim političarima koje optužuju za potpuno zanemarivanje Albanaca, korupciju, kriminal i elitistički stav potpuno odsečen od potreba građana.

"Rešenje za albanske probleme traže i Makedonci, a to je poboljšanje ekonomske situacije, departizacija javnih institucija, sloboda medija, reforma obrazovanja i uopšte stvaranje duha koji je u skladu sa statusom zemlje kandidata za EU", rekao je Zekoli, bivši makedonski ambasador pri OEBS-u.

Zekoli navodi da se ne mogu zatvarati oči pred bezbednosnim faktorom, ali takođe dodaje da nema stabilnosti ako se ceo odnos države prema građanima svede na strah i politiku policijskog pendreka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: