Subota, 12.07.2014.

22:15

Nulandova pohvalila Crnu Goru

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland pohvalila je danas u Podgorici politički i ekonomski napredak Crne Gore, kao i u sektoru bezbednosti.

Izvor: Beta

Default images

Nulandova je ipak dodala da posao nije zaokružen i da treba nastaviti reforme.

Nuland je u razgovorima s crnogorskim državnim vrhom precizirala da ima još posla u reformi službe bezbednosti, vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija, rekla je ona za Televiziju Crne Gore.

Visoka zvaničnica američkle administracija sastala se s predsednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem, kao i ministrima spoljnih poslova i odbrane Igorom Lukšićem i Milicom-Pejanović Đurišić.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju pohvalila je novi zakon o službama bezbednosti koji je u pripremi, uz ocenu da on garantuje obaveštajnu službu "na nivou" onoga što su potrebe 21. veka, kao i da je služba predviđena tim aktom spremna za prihvatanje standarda NATO.

Nuland je istakla nephodnost suzbijanja korupcije koju je okarakterisala kao ubicu demokratije i pretnju suverenitetu države.

Ona je navela da će SAD pratiti zalaganje vlade u Podgorici na suzbijanju tog fenomena, da će pratiti započete sudske procese, kao i šta je urađeno na polju nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

"Sve jake NATO demokratije moraju biti otvorene za predloge i spremne da ih čuju, ali i da budu otvorene prema svojim građanima, kroz slobodne medije", dodala je ona.

Komentarišući odluku Brisela da odloži poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO do kraja 2015. godine, Nuland je poručila da do tada treba "zasukati rukave" i najavila podršku SAD u reformama.

Ona je kazala da Vašington ceni doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i konstatovala da tom cilju "nisu toliko posvećeni" svi susedi Crne Gore.

Pohvalila je i doprinos Crne Gore globalnom miru kroz učesće u misiji u Avganistanu, ali i kazala da se odluke o članstvu "donose na osnovu konkretnih kriterijuma o spremnosti".

"Vi morate da budete spremni u svim aspketima da branite sve nas. A svi mi moramo biti spremni da branimo vas. To je veoma ozbiljan zadatak i zato imamo još posla da zajedno uradimo i mislim da ćemo u tome uspeti", poručila je pomoćnica američkog državnog sekretara.

Ona je rekal da će članice NATO na predstojecehem samitu u Velsu pohvaliti to što je Crna Gora do sada uradila i ohrabriti je da "pređe poslednje kilometre" ka članstvu.

Crnogorski zvaničnici su potvrdili spremnost i posvećenost Crne Gore da nastavi reforme, posebno u oblasti vladavine prava, bezbednosnog sektora i slobode medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: