NDS: Pošta žrtvama Srebrenice

Nova demokratska stranka odala je poštu svim žrtvama zločina u Srebrenici i izrazila solidarnost sa porodicama stradalih.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.07.2014.

18:59

Default images

NDS je istovremeno osudila postavljanje plakata sa likom haškog optuženika Ratka Mladića u Beogradu na kojima piše "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu!".

"Priznanjem zločina iz prošlosti i poštovanjem žrtava tih zločina činimo da nas sećanja na neslavne prizore naše prošlosti ne razdvajaju nego spajaju u budućnosti. To podrazumeva i priznanje zločina od strane svih država i pojedinaca koji su ih činili", izjavio je lider NDS Boris Tadić, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ispunjavanjem obaveza prema Haškom tribunalu Srbija nije samo ostvarila uslov na putu ka članstvu u EU već i pokazala jasnu želju da preuzme odgovornost za prošlost, zarad mirnog suživota budućih generacija u čitavom regionu.

U saopštenju se ističe da je Tadić, posetom Srebrenici i izvinjenjem koje je uputio dok je bio predsednik Srbije, dao primer solidarnosti, tolerancije i prihvatanja odgovornosti za zločine počinjene u prošlosti, uz nadu da će budućnost regiona kreirati politika pomirenja, a ne politika podela.

Dan sećanja na žrtve zločina u Srebrenici je i dan kada je sećanje opomena da se takav zločin više nikada ne ponovi, saopštila je NDS.

NDS i njen lider su takođe oštro osudili postavljanje plakata u Beogradu na kojima piše- "Đenerale hvala ti za Srebrenicu“, upozoravajući da takvi istupi ugrožavaju sve što je do sada postignuto regionalnom politikom pomirenja i pokazatelj su oživljavanja politike koja je i dovela do zločina kakav je na današnji dan pre devetnaest godina bio u Srebrenici.

U toku današnjeg dana, političari Srbije i državni vrh nisu se oglašavali povodom 19. godišnjice ovog zločina.

Saopštenje je jedino poslao vanparlamentarni LDP. Lider te stranke Čedomir Jovanović kazao je da duštvu u Srbiji još uvek nije omogućeno da u potpunosti razume razmere zločina u Srebrenici, jer "i dalje živi u politici osporavanja i umanjivanja broja žrtava i razmera genocida".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: