Četvrtak, 03.07.2014.

17:58

Šta piše u Izveštaju o poplavama

Izveštaj Vlade Srbije o nedavnim poplavama, stigao je danas u Skupštinu Srbije, a posle donošenja leks specijalisa očekuje se i zakazivanje sednice o toj temi.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

"Izveštaj o elementarnim nepogodama-poplavi koja je zadesila Srbiju i merama preduzetim radi spasavanja stanovništva i odbrani ugroženih mesta od poplava", napisan je na 312 stranica, a svi članovi vlade određeni su za predstavnike u parlamentu kada se bude raspravljalo na plenarnoj sednici.

U Izveštaju, koji je vlada usvojila na sednici 17. juna, a koji je po hitnom postupku upućen u parlament, navodi se koje mere su preduzimala ministarstva i organi državne uprave radi spasavanja stanovništva i odbrane ugroženih mesta od poplava.

U dokumentu se nalaze i izveštaji Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Srbijavoda, EPS-a, EMS-a, Srbijagasa, NIS-a, Beogradskih elektrana, Toplovoda Obrenovac, kao i Koridora Srbije, Železnica Srbije, Puteva Srbije, Saobraćajnog instituta - CIP, Agencije za bezbednost saobraćaja i Instituta za puteve.

Vlada je, zbog katastrofalnih poplava, 15. maja proglasila vanrednu situaciju na celoj teritoriji Srbije kako bi se mogli iskoristiti resursi iz čitave zemlje i uputili na ugrožena područja, a upućen je i zahtev za pomoć međunarodnoj zajednici - vladama Ruske federacije, Slovenije i Mađarske, kao i Evropskoj komisiji, navodi se u izveštaju.

U izveštaju su navedeni i pojedini preliminarni podaci o posledicama poplavnog talasa od 14. do 20. maja, pa je tako navedeno da je na kategorisanim putevima srušeno oko 30, a oštećeno oko 50 mostova, dok je na opštinskim i nekategorisanim putevima srušeno i oštećeno oko 200 mostova.

Usled odrona ili klizišta, oštecehno je oko 20 kategorisanih i više stotina lokalnih puteva, a bujica je odnela oko 10 kilometara pruge u Tamnavi na području Uba.

Srušeno je oko 200 stambenih objekata, više stotina kuća je oštećeno, dok je nekoliko hiljada kuća neupotrebljivo za stanovanje.

Poplavni talas umanjio je pouzdanost velikih sistema za prenos električne energije, posebno vitalnih objekata za prenos iz termoelektrane Kolubara, i TENT-a u Obrenovcu.

Na teritoriji Srbije evakuisano je ukupno 31.879 građana sa ugrožnih područja. Evakuisani su smešteni u 136 prihvatnih centara, dok je jedan deo smešten kod porodice i prijatelja.

U izveštaju MUP-a, istaknuto je da se najveći deo ministarstva ukljucio u proces odbrane od poplava, da je njihovim angažovanjem sprečeno znatno veće izlivanje velikih reka, kao i da zbog takvog preventivnog delovanja i angažovanja pripadnika MUP-a, bezbednosnih službi, Vojske i građana nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništa u Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

Za vreme vanredne situacije, MUP je prosečno dnevno angažovao oko 7.300 pripadnika, a evidentiran je utrošak od 31.408.471 dinara, koji se odnosi na gorivo, agregate, ručne lampe, zaštitu opremu.

Ministarstvo odbrane angažovalo je 10.949 pripadnika ministarstva i Vojske Srbije, a vojska je evakuisala 10.299 osoba kopnenim i vazdušnim putem, dok je u vojnim objektima smešteno oko 2.500 evakuisanih lica.

Pripadnici Vojske Srbije i ministarstva odbrane bili su angažovani i na zbrinjavanju evakuisanih lica, izgradnji nasipa, postavljanju mostnih prelaza, čišćenju, sanaciji klizišta, vodosnadbevanju...

U izveštaju se ističe da, i pored do sad nezapamćene elementarne nepogode koja je pogodila Srbiju, nije došlo do redukcijskih isključenja i da su svi građani, osim gradova i opština gde su kuće bile poplavljene, imali normalno snadbevanje električnom energijom.

Navodi se da su detaljna sagledavanja o posledicama poplava u energetskom sektoru u toku i da je neophodno da se saniranje posledica od poplava sprovede što je moguće pre kako bi se grejna sezona odvijala bez značajnijih poremećaja u snadbevanju energijom i energentima.

Sednica parlamenta, na kojoj će poslanici razmatrati vladin Izveštaj o poplavama, biće zakazana kada svi ministri i premijer budu u mogućnosti da dođu u skupštinu, rekla je danas predsednica parlamenta Maja Gojković.

"Rasprava će biti otvorena, biće prisutni ministri i premijer i neće biti ograničena", rekla je predsednica parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: