Ponedeljak, 02.06.2014.

23:59

Brazil: Snouden nije tražio azil

Brazil je demantovao danas da je odbegli bivši službenik američke Nacionalne agencije za bezbednost Edvard Snouden podneo brazilskoj vladi zahtev za azil.

Izvor: Tanjug

Default images

Snouden, koji je trenutno u Rusiji gde mu je odobren privremeni azil koji ističe u avgusti, izjavio je u intervjuu brazilskoj tv stanici Globo da bi "voleo da živi u Brazilu" i da je zvanično podneo zahtev.

Šef brazilske diplomatije Luis Alberto Figueredo je, medjutim, rekao da to nije tako.

"Ako zahtev stigne, biće razmotrena, ali on nije stigao", kazao je ministar, prenela je agencija AFP.

Snouden je u intervjuu, emitovanom u nedelju, naveo da je formalno zatražio azil u nekoliko zemalja, uključujući i Brazil i da očekuje da će mu biti dodeljen iz humanitarnih razloga, a ne da bi "ponudio tajna dokumenta NSA bilo kojoj zemlji u zamenu za sigurno utočište".

Bivši sistemski administrator NSA objavio je prošle godine niz tajnih dokumenta koja su pokazala da su američke obaveštajne sluzbe prisluškivale više zemalja, uključujući Brazil, zbog čega je brazilska predsednica Dilma Rusef otkazala posetu Vašingtonu.

Zvaničnici NSA saopštili su da je Snouden imao pristup oko 1,7 miliona tajnih dokumenata, mada nije jasno koliko ih je uklonio iz sedišta Agencije na Havajima, dok je radio kao sistemski administrator po ugovoru, preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: