Ponedeljak, 19.05.2014.

20:55

Norveška i Rumunija šalju pomoć

Norveška vlada je odlučila da Srbiji donira dva miliona evra pomoći za saniranje posledica katastrofalnih poplava. Stiže i pomoć iz Rumunije.

Izvor: Tanjug, Beta

Default images

"Norveška vlada je danas odlučila da donira dva miliona evra za projekte izgradnje koji čekaju Srbiju zbog poplava", izjavio je ambasador Norveške u Beogradu Nils Ragnar Kamsvag.

Na prijemu povodom obeležavanja 200 godina od usvajanja norveškog Ustava, Kamsvag je istakao da se na tome ne završava angažovanje Vlade u Oslu jer će ona "nastaviti da razmatra i u vremenu koje dolazi" upućivanje dalje pomoći.

On je podsetio i na pomoć koju je iz fonda za vanredne situacije norveški Crveni krst namenio za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Norveški Crveni krst je počeo sa prikupljanjem novca za žrtve poplava u Srbiji i Bosni i do sad je prikupljeno 40.000 evra", rekao je ambasador Kamsvag.

On je ukazao da udruženja norveško-srpskog prijateljstva gradova pobratima u dve zemlje aktivno razgovaraju o tome kako da se na najefikasniji način pomogne u saniranju posledica poplava.

Prijem u norveškoj ambasadi je bio povod da se organizuje prikupljanje pomoći za žrtve katastrofalnih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izrazila je zahvalnost Vladi Norveške na, kako je istakla, velikodušnoj pomoći.

"Još jutros je Vlada dala pomoć za mlade (u Srbiji) od 100.000 evra, a njihov Crveni krst našem - 40.000 evra. Danas na obeležavanju 200-godišnjice norveškog Ustava ambasador je objavio da će Vlada u Oslu dati našoj Vladi urgentnu pomoć od dva miliona evra", podsetila je Udovički u izjavi Tanjugu.

Ona je ocenila da je Norveška zemlja koja treba da "nam služi za primer i da joj budemo zahvalni na tome, a ne samo na sredstvima". "Iako ima samo četiri miliona stanovnika, Norveška je jedan od najvećih donatora u svetu zato što ima naftu i smatraju da ih to obavezuje da daju drugima", ukazala je Udovički.

Prema njenim rečima, tako se osećaju i mnogi građani Srbije jer "smatraju da su imali sreću što nisu pogođeni ovom nesrećom i zato izlaze u susret svojim građanima kojima je teško".

Stiže pomoć iz celog sveta

Solidarnost Rumuna

Vlada Rumunije šalje Srbiji i Bosni pomoć postradalima zbog velikih poplava o čemu je premijer Viktor Ponta lično razgovarao sa srpskim predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Rumunski premijer izrazio je Vučiću saučešće i solidarnost u vezi sa izgubljenim ljudskim životima u ovim najtežim poplavama koje se pamte i obećao prijateljsku pomoć.

Ponta je danas izjavio da će, iako je sada i Rumunija pogođena poplavama, uputiti pomoć Srbiji i Bosni gde je situacija mnogo teža.

Pomoć će biti u ćebadi, flaširanoj vodi, hrani i jednom pumpnom postrojenju. Ponta se obratio i privatnom sektoru da pomogne ljudima koji stradaju u Srbiji i Bosni.

Premijer je imenovao državnog sekretara za specijalne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Raeda Arafata da organizuje pošiljku pomoći sa postradale u Srbiji i Bosni.

Ambasador Srbije u Rumuniji Branko Brankovih je danas u udarnoj emisiji javnog Rumunskog radija govorio o teškoj situaciji u Srbiji zbog poplava i tražio podršku Rumunije u "ovim teškim trenucima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Podeli: