Merkel o Rusiji i sferama uticaja

Nemačka kancelarka je upozorila Rusiju da ne potpadne pod "stare klišee razmišljanja" o sferama uticaja i rekla da događaji na Krimu ulaze u tu kategoriju.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

23:47

Default images

Angela Merkel je upozorila da oni koji izazivaju konflikt oko nacionalnog integriteta Ukrajine ne samo da krše međunarodni zakon već i da ignorišu lekcije iz evropske istorije.

Merkelova je dala tu izjavu u Berlinu, govoreći na jednom skupu na kojem je obeleženo izbijanje Prvog svetskog rata.

"Na Krimu smo videli povratak u stare načine razmišljanja", rekla je Merkelova na skupu kojem je prisustvovalo oko 400 mladih ljudi iz 40 zemalja, preneo je Rojters.

"Odgovor na globalizaciju nije stari način razmišljanja već razvijanje zajedničkih interesa što Evropu čini privlačnom. Oni čije se razmišljanje kreće oko njihovih sfera uticaja možda su jači od nas na kraći rok, ali ne i na kraju. Na kraju će oni samo uništiti sebe", rekla je ona.

Merkelova je juče, kako podseća Rojters, kritikovala ruske planove da u petak na Krimu održi vojnu paradu, u sklopu obeležavanja pobede Sovjetskog saveza nad nacističkom Nemačkom, a u trenutku napetosti u Ukrajini.

Prema pisanju "Komersanta", Putin bi 9. maja mogao da prisustvuje vojnoj paradi u Sevastopolju, sedištu ruske crnomorske flote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: