"Moguća nova rezolucija o KiM"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio mogućnost nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini i naglasio da je neophodno da Beograd ima jasan stav.

Izvor: Beta

Utorak, 01.04.2014.

14:36

Default images

"Pravosuđe je zona u kojoj ni u Srbiji nemamo regulisane sve odnose. Tamo (na Kosovu) moramo da imamo vrsne sudije. To u ovom trenutku nije odmah izvodljivo, možda da šaljemo sudije na ispomoć, ali se to ne uklapa u sistem zakona Prištine. Takođe, ako Euleks hoće da menja mandat misije i brojno stanje onda očigledno da moramo da postignemo novi dogovor", rekao on.

Nikolić je najavio i mogućnost usvajanja nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije.

"Ja ću, kako me budu zadužili. Ako zatraže novu rezoluciju, svakako ću to predložiti, nikad nisam od toga bežao. Ako zatraže da se izjasnim o rezoluciji koju bi podnela vlada sama i to ću svakako da uradim. Neću odmagati vladi", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije je uveren da će nova vlada nastaviti evrointegracije, reforme i dijalog sa Prištinom, ali i poručio da je potreban novi dogovor u vezi s tim.

Jučerašnju rundu razgovora u Briselu ocenio je kao sastanak pred formiranje nove vlade i naglasio da će ta nova vlada, imajući u vidu osetljivost pitanja o kojima se razgovara, morati da izađe sa strategijom kako da nastavi dalje, a o tome će morati da se izjasni i novi saziv Skupštine.

Kako je dodao, svaka skupština treba da odobri delovanje svoje vlade.

"U međuvremenu, od postizanja Briselskog sporazuma dogodilo se više stvari koje su bile nepredviđene - prelazak na oružane snage Kosova, o čemu nije bilo naznaka da bi trebalo da se razgovara, a zatim i u svetu je bilo raznih dešavanja koja bi mogla da poljuljaju samouverenost Prištine, a Beograd da navedu da razmišlja o tome može li da ponudi konačno rešenje koje bi bilo u skladu sa Ustavom, međunarodnim pravom i realnošću. Nećemo moći da dobijemo sve što želimo niti da izgubimo sve što bi drugi želeli", rekao je on.

"Ako Euleks misli da promeni mandat, onda je očigledno da moramo da postignemo novi dogovor, kao što smo postigli dogovor kada je obrazovana prethodna vlada", rekao je predsednik Srbije.

Prema Nikolićevim rečima, pregovarački tim za dijalog sa Prištinom će ostati praktično isti, s tim što će Vučić, "ako poželi mandat" direktnije predvoditi te razgovore.

Ali neće biti promena u željama i ambicijama, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: