Venecuela prekida veze sa Panamom

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio da je njegova zemlja prekinula diplomatske odnose s Panamom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.03.2014.

08:20

Default images

Predsednik Paname Rikardo Martineli je na "Tviteru" objavio juče da je potez Venecuele iznenađujući, navodeći da jedino želi da Venecuela pronađe mir i ojača svoju demokratiju.

Ranije juče, na ceremoniji kojom je u Venecueli obeležena godišnjica smrti predsednika Uga Čavesa, Maduro je rekao da je odlučio da zamrzne sve trgovinske i ekonomske veze s Panamom.

Maduro je ovo saopštio nakon što je Panama zatražila da se u četvrtak održi sastanak Organizacije američkih država u njenom sedišu u Vašingtonu i da se na njemu pokuša da pronađe rešenje za napetost u Venecueli.

Panama je predložila konsultacije na nivou ministara spoljnih poslova koji bi analizirali situaciju u Venecueli.

"Zbog otvorene zavere ambasadora Paname u Organizaciji američkih država, odlučio sam da prekinem sve političke i diplomatske veze s Panamom", rekao je Maduro na mestu gde je sahranjen Čaves, na prostoru gde se nekada nalazila vojna kasarna.

"Niko neće nekažnjeno sprovoditi zaveru tražeći intervenciju protiv naše otadžbine. Dosta!", rekao je Maduro u društvu levičarskih predsednika Kube Raula Kastra, Nikaragve Danijela Ortege i Evo Moralesa iz Bolivije.

Protesti u Venecueli su počeli 4. februara u gradu San Kristobal na zapadu zemlje, a otada je najmanje 18 ljudi poginulo, a više od 260 povređeno, podsetio je AFP.

Maduro je optužio SAD da stoje iza demonstracija.

Rasprostranjeni kriminal, visoka inflacija, nestašice osnovnih namirnica i pogoršanje životnog standarda izazvali su gnev stanovništva prema vladi, naročito među srednjom klasom koju je to naviše pogodilo, navode agencije.

Analitičari kažu da protesti, u kojima uglavnom učestvuju pripadnici srednje klase, još ne predstavljaju pretnju za vladu Čavesovog naslednka Nikolasa Madura koji se oslanja na veliku podršku koju je siromašno stanovništvo pružalo Čavesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: