Utorak, 25.02.2014.

11:09

Lavrov: Mi se ne mešamo

Ukrajina ne sme da bude primorana da bira između Rusije ili Zapada, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

To je, kako je navela agencija Rojters, poslednje upozorenje EU i SAD da ne pokušavaju da oblikuju budućnost bivše sovjetske republike.

"Opasno je i kontraproduktivno pokušavati da se Ukrajina primora da bira po principu 'Vi ste sa nama ili protiv nas'", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Luksemburga Žanom Aselbornom.

Moskva se ne meša u unutrašnje stvari Ukrajine i očekuje isto i od drugih država, izjavio je takođe šef ruske diplomatije. "Potvrdili smo našu principijelnu poziciju nemešanja u unutrašnje stvari Ukrajine. Računamo da će se svi pridržavati slične logike i koristiti kontakte sa različitim političkim snagama kako bi se smirila situacija", rekao je Lavrov.

Po njegovim rečima, Rusija je zainteresovana da Ukrajina bude "deo opšte evropske porodice u svakom smislu te reči". Lavrov je kazao i da Rusija pre davanja pomoći Ukrajini mora da vidi sastav i program njene buduće vlade.

"Sada je veoma važno obezbediti uslove za normalnu ekonomsku obnovu i razvoj, a to zahteva neodložnu obustavu nasilja, uspostavljanje reda i nacionalno pomirenje", kazao je on.

On je kazao da bi eventualna zabrana emitovanja programa ruskih televizija u Ukrajini, o čemu je bilo pojedinih inicijativa, "bilo ozbiljno kršenje ljudskih prava i slobode medija". Najavio je i da predstavnik OEBS-a za medije s tim u vezi namerava da poseti Ukrajinu.

Podsetimo, Rusija je zauzela stav da je svrgavanje predsednika Viktora Janukoviča nelegitimno, kao i da nove vlasti smatra nelegitimnim. S druge strane, danas se oglasila i Bela kuća, iz koje je saopšten suprotan stav, odnosno da SAD više ne vide Viktora Janukoviča kao predsednika Ukrajine.

Rusija traži zaštitu svojih građana

Zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karašin sastao se danas u Moskvi sa ukrajinskim ambasadorom Volodimirovom Jelčenkom i preneo mu zabrinutost za bezbednost ruskih državljana, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Ruska strana pokrenula je pitanje bezbednosti državljana Rusije i svojih diplomatskih predstavnika na teritoriji Ukrajine”, nevedeno je u saopštenju.

Rusija je u nedelju povukla svog ambasadora u Ukrajini Mihaila Zurabova, zbog konsultacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: