Nuklearni inspektori stigli u Iran

Tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na čijem je čelu Masimo Aparo, doputovao je u Teheran.

Izvor: Blic

Subota, 18.01.2014.

13:51

Default images

Tim će početi da šalje izveštaje u ponedeljak, čime će biti ozvaničen početak dogovora Agencije i iranske vlade.

Prema uslovima dogovora Teherana i šest svetskih sila, Iran će prestati da radi na nekim fragmentima svog nuklearnog programa u zamenu za popuštanje međunarodnih sankcija.

Članovi Tima IAEA posetiće iranska nuklearna postrojenja Natanc i Fordou da bi se uverili da je Iran obustavio obogaćenje uranijuma na 20 odsto, te da je ublažen arsenal obogaćenog uranijuma.

Zapad sumnja da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsku bombu, što Teheran negira.

Iran i IAEA postigli su sporazum o saradnji u novembru prošle godine, kojim je predviđeno šest preliminarnih koraka koje Teheran treba da preduzme u naredna tri meseca, uključujući pristup inspektora u dva nuklearna postrojenja i dostavljanje relevantnih informacija.

Iranski dogovor sa IAEA je odvojen, ali dopunjava preliminarni sporazum postignut 24. novembra u Ženevi sa šest svetskih sila, prema kojem Teheran treba da ograniči svoje aktivnosti u nuklearnom programu u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: