Sreda, 01.01.2014.

21:54

Kanabis u prodavnicama Kolorada

Američka država Kolorado ulazi danas u istoriju pošto je prva u SAD dozvolila prodaju kanabisa u prodavnicama, počev od 1. januara.

Izvor: Tanjug

Default images

Očekuje se da će 30-ak prodavnica širom Kolorada početi danas da prodaje ovu drugu u rekreativne svrhe, prenosi BBC.

Kanabis, ili marihuana, moći će da se puši samo u privatnim prostorijama, uz dozvolu vlasnika.

Prema novom zakonu, kanabis će se prodavati kao i alkohol - građani Kolorada moći će da kupe najviše 28,349 grama (jednu uncu), dok će oni koji nisu stanovnici te države moći da kupe četvrt unce, odnosno nešto malo više od sedam grama ove droge.

Prodaja kanabisa biće i oporezovana na isti način kao i alkohol, a državni zvaničnici očekuju da će to doneti prihode vredne milione, od kojih će prvih 40 miliona dolara biti upotrebljeno za izgradnju škola, kako prenosi list "Denver Post".

Ukupno 135 radnji dobilo je dozvole za prodaju marihuane, od kojih se većina nalazi u glavnom i najvećem gradu Kolorada, Denveru, dok su neke zajednice u drugim delovima ove američke države ostvarile pravo da nemaju takve radnje.

Kolorado je, zajedno sa državom Vašington, glasao 21. novembra 2012. godine za legalizovanje upotrebe i posedovanja kanabisa za osobe starije od 21 godinu.

Očekuje se, međutim, da će država Vašington dozvoliti prodaju kanabisa tek kasnije ove godine.

Kolorado i Vašington su među 20 država koje su odobrile upotrebu marihuane u medicinske svrhe, dok je prema federalnom zakonu ta droga i dalje nezakonita.

Podržavaoci legalizacije kanabisa pozdravili su potez Kolorada, izrazivši nadu da će i druge države slediti taj primer, dok kritičari upozoravaju da se time šalje pogrešna poruka omladini i strahuju da će to dovesti do ozbiljnih zdravstvenih i socijalnih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: