Ponedeljak, 25.11.2013.

16:34

Čepurin: Sve ima alternativu

Ništa nije bez alternative, svaka integracija među državama ima alternativu, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Izvor: Tanjug

Default images

"Kada govorimo o integracionim procesima, veoma je važno imati različite varijante, kojih može biti tri, četiri, pet ili šest, a one mogu da se susreću u raznim kombinacijama", rekao je Čepurin nakon debate o perspektivama saradnje Srbije sa Evroazijskom unijom (EAU), koja je održana danas u Narodnoj skupštini.

On je naglasio da bi bilo koja varijanta integracija trebalo da odgovori na pitanja da li su se povećale investicije u zemlji, da li se smanjila nezaposlenost, da li je uništena privreda.

"Ovde ćete imati svetlu budućnost, a tamo je tamna prošlost. To apsolutno nije tako 2013. godine. Ono što je potrebno za zemlju to je pre svega privredni rast, ekonomski razvoj, očuvanje industrije, tržišta za prođu i investicije. Sa ove tačke gledišta potrebno je proceniti ove ili one procese integracija", kazao je Čepurin.

Ruski ambasador rekao je da postoji i "druga strana medalje, a to je spoljnopolitički interes sa ove ili one strane", koji je on pomenuo kao drugi aspekt integracija, ali je "za pametnog" to zapravo prvo.

"Kako se prema tim pitanjima odnose, na primer, Rusija i Belorusija u vezi sa spoljnopolitičkim ili unutrašnjim pitanjima? Sve danas zahteva da se rešava uzimajući u obzir pre svega interese svoga naroda, života ljudi, interese privrede i teritorijalnog integriteta", istakao je Čepurin.

On je izrazio nadu da će se dijalog o evroazijskim integracijama, koji je danas započet, nastaviti "neutralno, nepristrasno, uzimajući u obzir interese zemlje i naroda", kao i da bi odnosi Rusije i Srbije trebalo da se razvijaju pozitivno, u bilo kom slučaju.

Predsedavajući Odbora Miloš Aligrudić istakao je da "evroazijske integracije nisu politički projekat" i da za ekonomsku saradnju nema političkih uslova, dok je potpredsednik Skupštine Nenad Popović rekao da "politika pridruživanja EU nije donela očekivane ekonomske rezultate" za Srbiju.

Prema rečima ambasadora Belorusije u Srbiji Vladimira Čuševa, "Minsk je danas prestonica Evroazijske unije", a investitori koji ulažu u Belorusiju imaju prohodnost na tržište od 170 miliona ljudi.

Direktor Departmana za razvoj integracija Evroazijske ekonomske komisije Viktor Spaski rekao je da su "koristili sva dobra iskustva integracije EU i latinoameričkih država", zahvaljujući čemu su za pet godina postignuti odlični rezultati u organizaciji.

Na pitanje ambasadora Azerbejdžana u Srbiji Eldara Hasanova da li postoje principi koji sprečavaju istovremenu integraciju u EU i EAU, Spaski je odgovorio da "prepreka sa naše strane nema, ali je praktično i logično da se ne može sedeti na dve stolice".

Javno slušanje na temu: "Integracioni procesi na evroazijskom prostoru i perspektive za saradnju sa Srbijom" u organizaciji skupštinskog Odbora za spoljne poslove bilo je prva institucionalna rasprava u Srbiji o ovoj problematici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: