Nedelja, 17.11.2013.

20:48

OEBS zadovoljan, izbori bili mirni

Šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Žan-Klod Šlumberger pozdravio je što je glasanje u tri biračka centra u severnom delu Kosovske Mitrovice proteklo mirno.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je naveo da se se birački materijal i članovi odbora prebacuju do centra za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije u Prištini. Predstavnici OEBS-a su oko 20.30 sati napustili severni deo Kosovske Mitrovice, sa kompletnim izbornim materijalom sa današnjeg ponovljenog glasanja u ovom gradu.

Više od 20 džipova OEBS-a, oko 20.30 sati napustilo je dvorište škole "Sveti Sava", a pripadnici ove misije su poneli glasački materijal i izborne listiće koji će biti prebrojani kasnije večeras u Centru za brojanje i rezultate u Kosovu Polju.

Izborni materijal iz severnog dela Kosovske Mitrovice, koji je transportovan vozilima OEBS-a, obezbeđivali su pripadnici kosovske i Euleks policije.

"Uz slaganje Centralne izborne komisije, OEBS i članovi biračkih odbora spakovali su sav izborni materijal i mi sada prebacujemo članove odbora i materijal do centra za brojanje i rezultate Centralne izbore komisije u Prištini, gde će glasački listići biti izbrojani", izjavio je večeras Šlumberger, saopštio je OEBS.

On je izrazio zadovoljstvo što danas nije bilo incidenata, kao i angažovanjem svih zaduženih za bezbednost.

"Veoma sam zadovoljan što danas nije bilo incidenata i što je glasanje dobro proteklo. Svi akteri odgovorni za bezbednost - kosovska policija, Euleks i Kfor kao i politički subjekti koji su učestvovali na izborima u Severnoj Mitrovici doprineli su ovom mirnom okruženju", istakao je Šlumberger.

On je dodao da su svih 27 biračkih mesta u tri biračka centra otvorena na vreme i bila dostupna do 19.00 časova.

Šlumberger je pohvalio kosovsku policiju, Euleks i Kfor povodom, kako je ocenio, odlično obavljenog posla i zahvalio im se na podrššci.

Ponavljanje glasanja organizovano je danas, posle odluke kosovske Centralne izborne komisije da poništi ishod prvog kruga lokalnih izbora u ova tri biračka centra.

Odluka je doneta nakon nasilnih incidenata koji su se desili 3. novembra, tokom kojih je bezbednost OEBS-ovog osoblja koje je olakšavalo sprovođenje izbora kao i članova biračkih odbora bila dovedena u pitanje, a izborni materijal narušen, navodi OEBS.

OEBS podseća i da je njegova uloga da olakšava sprovođenje izbora u četiri opštine na severu Kosova u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine, od 19. aprila, pod pokroviteljstvom EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: