Sreda, 30.10.2013.

12:06

Ukradeno ordenje Jovanke Broz

Ordenje Jovanke Broz ukradeno je iz spomen-sobe udovice bivšeg predsednika SFRJ u Kući cveća, nezvanično je potvrđeno za B92 u policiji.

Izvor: B92

Default images

Istraga je u toku, a zasad je poznato da je ordenje ukradeno nakon sahrane, u periodu od 26. do 29. oktobra.

Ukradeno je pet odlikovanja, dva ratna i tri mirnodopska, među kojima su Medalja borca, Partizanska spomenica i ordenje za hrabrost. Ordenje je tokom sahrane bilo na plišanom jastučetu ispred odra.

Kako saznajemo, ordenje je posle sahrane prebačeno u sto u spomen-sobi Jovanke Broz, odakle je kasnije nestalo.

Inače, tri ordena čak nisu ni pripadala Jovanki Broz, već su ih za sahranu porodici pozajmili pripadnici SUBNOR-a.

U SUBNORu kažu da su se od svoje drugarice u subotu opraštali kao od saborca, a ne kao od maršalove udovice. Pošto porodica za sahranu nije uspela među Jovankinim ličnim stvarima da pronađe i njeno ordenje, drugi heroji su joj pozajmili svoje.

"Dva ordena i spomenica, to su ordeni drugih lica i ako je neko organizovao krađu želeći da ima ordenje Jovanke Broz onda očito ih nema...Ovo je krađa sa groba, to je najgore nešto što može da bude. To je poslednje i moralno, i u Srbiji je to čak i kletva. To je nešto poslednje što se može očekivati", kaže za B92 Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR-a.

Programski menadžer Muzeja istorije Jugoslavije Katarina Živanović potvrdila je da je došlo do krađe i da je policiji podneta krivična prijava.

"U cilju istrage ne mogu da kažem kada je ukradeno niti bilo šta u vezi s tim, osim da smo se obratili policiji koja sada sprovodi istragu", rekla je Živanović.

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u Srbije, na još neutvrđen način ukradeno je pet ordena, a nestanak je prijavio direktor Muzeja.

Porodica, policija i muzej u čijem kompleksu se nalazi Kuća cveća za sada odbijaju da daju komentare i iznose detalje.

Krađa je otkrivena juče, oko 10.45 sati, pa se pretpostavlja da je krađa izvršena do tog dana od 26. oktobra u 14.00 sati.

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ, sahranjena je u subotu u Kući cveća, uz državne i vojne počasti.

Sahranu Jovanke Broz organizovao je Organizacioni odbor koji je osnovala Vlada, u saradnji sa njenom porodicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: