Subota, 12.10.2013.

12:04

Skinuta još jedna ćirilična tabla

Sa zgrade opšine u Vojniću skinuta je noćas i ukradena tabla s ćiriličnim natpisom, izvestila je karlovačka policija.

Izvor: Tanjug

Default images

Policija je navela da sprovodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinioca novog, u nizu incidenta vezanih za uvođenju dvojezičnosti u Hrvatskoj.

Član vojnićkog Opštinskog veća Branko Eremić (SDP) naveo je da se u tom mestu skoro deset godina sprovode prava manjina zagarantovana Ustavom Hrvatske i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, prenosi Hina.

"Devet godina istaknute su ploče i manjinska zastava i do sada ih niko nije dirao, zato smatram da je ovo dokaz da je reč o tendencioznoj politici u službi HDZ-a, koja želi da smeni koaliciju uz SDP sa vlasti", smatra Eremić.

Uklanjanje ćiriličnih ploča osudio je karlovački župan i predsednik Županijske organizacije HDZ-a Ivan Vučić.

"Osuđujem uklanjanje ćiriličnih ploča, ali svi ovi izgredi su rezultat državne politike, a ne politike HDZ-a i dokaz da u Vukovaru još nisu sazreli uslovi za to", rekao je Vučić.

On tvrdi da HDZ apsolutno nema veze s uklanjanjem ploče "zato što one nikome nisu smetale do sada i zato što su u Vojniću postavljene za vreme vlasti HDZ-a".

Načelnik opštine Vojnić Nebojša Andrić (HDZ) za sada nije bio dostupan za izjavu o skidanju ćirilične ploče sa zgrade opštine, navodi Hina.

Srpske organizacije u Hrvatskoj izrazile su juče najdublju zabrinutost zbog nastavka uništavanja dvojezičnih natpisa, poručivši da za Srbe u Hrvatskoj nije sloboda ako im se oduzima pravo na pismo i ako se ćirilica proglašava agresorskom i zločinačkom.

Nakon što su pre pet dana u Vukovaru ponovo skinute četiri od ukupno pet ćiriličnih ploča koje su postavljene uz velike proteste i incidente pre mesec dana, hrvatski premijer Zoran Milanović je poručio da on može da razgovara sa braniteljima, ali da to ništa bitno neće promeniti i da Zakon o pravima nacionalnih manjina mora da se poštuje.

Sastanak Milanovića i predstavnika vukovarskih branitelja radi dogovora o ćiriličnim natpisima juče nije održan, a prepirka je nastavljena tvrdnjom vlasti da najuticajnija opoziciona Hrvatska demokraska zajednica preko branitelja pokušava da nedemokratskim metodama dođe na vlast i branitelja koji tvrde da je situacija na terenu užarena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: