Četvrtak, 19.09.2013.

12:37

Dačić: Pucanj na budućnost Srbije

Premijer Ivica Dačić izjavio da napad na Euleks na severu Kosva predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štetu Srbiji u celini.

Izvor: Tanjug

Default images

On je naglasio da taj napad najoštrije osuđuje cela Vlada Srbije.

"To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije i njenih građana. Napad na Euleks i Kfor? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uslovima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije", poručio je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, ovakvo "ekstremističko ludilo", kojeg ima na svim stranama, može opasno da ugrozi mir, stabilnost i bezbednost na Kosovu.

"To je velika šteta za interese Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu i vlada najoštrije osuđuje taj akt", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Kohoutom.

On je dodao da je Srbija već ponudila pomoć Euleksu u pronalaženju krivaca i izrazila saučešće Euleksu, litvanskoj vladi i porodici poginulog. "Mi insistiramo i dajemo punu podršku nastojanjima da se uhapse počionioci", poručio je Dačić.

Dačić jese u 14 sati telefonom čuo sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton povodom ovog događaja.

Kako je rekla portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič, Eštonova je tom prilikom ponovila stav EU da će i dalje "snažno i bez
zadrške" nastaviti angažovanje oko dijaloga Beograd-Priština.
Ona je zatražila da počinioci ubistva budu izvedeni pred lice pravde i rekla da očekuje da Beograd i Priština nastave angažovanje u dijalogu.

Dačić je izrazio veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo i izrazio saučešće porodici i prijateljima ubijenog carinika Euleksa.

Takođe, predsednik Vlade Srbije uputio je premijeru Litvanije Algirdasu Butkevičiusu telegram saučešća povodom smrti litvanskog carinika Audriusa Šenavičiusa koji je poginuo u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa na severu Kosova i Metohije.

"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešće zbog smrti litvanskog carinika koji je izgubio život u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa. Vlada Srbije učiniće sve da pomogne u otkrivanju počinilaca ovog zločina", navodi se u telegramu saučešća, saopšteno je iz vlade.

Dačić je u razgovoru sa opunomoćenikom za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Ernstom Rajhelom najoštrije osudio jutrošnji napad na pripadnike Euleksa na Kosovu i Metohije.

Taj napad usmeren je protiv interesa i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i protiv nastojanja Vlade Srbije da trajno stabilizuje stanje u južnoj pokrajini, ocenio je premijer, kako je saopšteno iz vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: