Ponedeljak, 15.07.2013.

11:05

Vučić: Procesuirani mnogi, biće još

Aleksandar Vučić kaže da je u okviru istraga 24 sporne privatizacije procesuirano 89 osoba koje se sumnjiče da su oštetile budžet za oko 80 milijardi dinara.

Izvor: Beta

Default images

Vučić je najavio da će do kraja godine biti rešeni svi sporni predmeti na koje je ukazala i EU.

Vučić je prilikom predstavljanja Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Beogradu precizirao da je podneto 115 krivičnih prijava zbog ostvarene protivpravne imovinske koristi od oko 60 milijardi dinara.

"Tek nam predstoje sudski postupci, ali ja mislim da i ovo dovoljno govori o razmerama problema sa kojima smo se suočili. Do kraja godine će svi predmeti biti završeni, a ja se bojim da će cifra na kraju biti znatno uvećana", rekao je Vučić prilikom predstavljanja Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Prvi potpredsednik vlade je rekao da je Srbija sprovela sistemsku borbu protiv korupcije, koja je neselektivna i da to sada svi jasno vide.

Vučić je istakao da je ponosan što Strategija za borbu protiv korupcije nije ostala samo slovo na papiru i što se nije čekalo mesecima i godinama na donošenje Akcionog plana.

"Borba protiv korupcije je najveći test za vladu, najveći problem. Zemlja u kojoj postoji nulta tolerancija protiv korupcije je ideal, ali i cilj, to je nešto čemu težimo", kazao je Vučić.

Ministar pravde Nikola Selaković kazao je da je akcioni plan realan i da je napravljen tako da svako poglavlje ima jasne odgovore na pitanja ko, šta, kako i kada treba da radi da bi borba protiv korupcije bila uspešna.

"To je prvi put da imamo akcioni plan da je predlagač Ministarstvo, a da ne ostavlja prostor za nedomicu kako će doći do nečega", kazao je Selaković.

Ministar je rekao da je na planu radilo 150 organizacija i institucija. Akcionim planom se detaljno razrađuje borba protiv korupcije u oblasti politike, javnih finansija, privatizacije, pravosuđa, policije, prostornog planiranja i izgradnje, obrazovanja, sporta, zdravstva i medija.

Akcioni plan sadrži definisane ciljeve, mere koje treba preduzeti, rokove, kao i potrebna sredstva za sprovođenje.

Tako je, na primer, predviđeno da se izmeni zakon o finansiranju stranaka u roku od šest meseci, kao i zakon o Državnoj revizorskoj instituciji kako bi se revizijom obuhvatile i političke stranke.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, šef misije OEBS-a Piter Burkhard i zamenik šefa misije EU u Srbiji Adrijano Martins saglasili su se u oceni da je Srbija postignutim rezultatima dokazala da želi da se izbori protiv korupcije.

"Ostvaren je značajan rezultat i Srbija je time dokazala da ima namere da intenzivira tu borbu", naveo je Burkhard.

Šef Misije OEBS-a je pohvalio tekst Akcionog plana, za koji je rekao da može da služi kao model za druge strategije.

"Uveren sam da će posle pet godina rezultati borbe protiv korupcije biti vrlo uspešni", rekao je Burkhart.

Majkl Kirbi i Adrijano Martins su ukazali na to da borba protiv korupcije neće dati pravi efekat ako sudije i tužioci ne budu samostalni u radu.

Martins je podsetio da su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, ključni za pregovore sa EU i naveo da će se o tome razgovarati tokom predstojeće posete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu.

"18. jula razgovaraćemo o procesima pristupanja. Ovi procesi su izuzetno povezani, procesi reforme pravosuđa, borba protiv korupcije, reforma državne administracije, to je nešto što je komplementarno i o čemu ćemo razgovarati 18. jula", rekao je Martins.

Akcionim planom se detaljno razrađuje borba protiv korupcije u devet oblasti: politike, javnih finansija, privatizacije, pravosuđa, policije, prostornog planiranja i izgradnje, obrazovanja, sporta, zdravstva i medija.

Akcioni plan sadrži definisane ciljeve, mere koje treba preduzeti, rokove, kao i potrebna sredstva za sprovođenje.

Tako je, na primer, predviđeno da se izmeni Zakon o finansiranju stranaka u roku od šest meseci, kao i Zakon o Državnoj revizorskoj instituciji kako bi se revizijom obuhvatile i političke stranke.

Planira se izmena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u roku od godinu dana kako bi se regulisalo poslovanje u sukobu interesa i kako bi se proširio krug onih koji su dužni da dostavljaju izveštaje o imovini.

Srbija je prema indeksu korupcije organizacije Transparensi internešenal rangirana na 80. mestu od ukupno 176 država, sa 39 od mogućih 100 poena.

Planira se izmena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u roku od godinu dana kako bi se regulisalo poslovanje u sukobu interesa i
kako bi se proširio krug onih koji su dužni da dostavljaju izveštaje o imovini.

Srbija je prema indeksu korupcije organizacije Transparensi internešenal rangirana na 80. mestu od ukupno 176 država i ima 39 od mogućih 100 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: