Dačić:Bez mog odobrenja nema izjava

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je dao nalog da se ispita da li je neko iz policije prisluškivao državne funkcionere.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.11.2012.

19:29

Default images

Dačić je rekao da se istražuje prisluškivanje najviših državnih funkcionera i da li je bilo zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

On je naveo da je razgovarao s potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o prisluškivanju i da su saglasni u tome da se taj slučaj mora ispitati do kraja, a da odgovorni moraju da se kazne ako se dokaže da je bilo zloupotreba.

Premijer i ministar Dačić izjavio je da će policijskim funkcionerima i zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova zabraniti da daju izjave bez njegovog odobrenja, jer je on odgovoran za rad MUP-a.

"U Ministarstvu unutrašnjih poslova mora da postoji red. Jeste da je policija samostalna u okviru Ministarstva, ali ja sam, kao ministar, odgovoran za rad čitavog Ministarstva", rekao je Dačić novinarima u Beogradu na prijemu povodom Dana VBA.

Premijer je rekao da svakog dana u medijima čita izjave policijskih funkcionera i zvaničnika MUP i ocenio da "to dalje više neće moći".

"Nisam siguran da su u vreme Dragana Jočića mogli da daju takve izjave", kazao je Dačić.

"Sa Tačijem sam razgovarao o životnim temama"

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u Briselu sa kosovskim premijerom Hašijem Tačijem razgovarao o životnim temama.

On je ocenio da aktivna uloga u dijalogu Beograda i Prištine vodi Srbiju ka bržem dobijanju datuma za početak pregovora sa EU.

"Rezultat ovoga što radimo jeste da je danas u Briselu , na inicijativu Italije i Švedske, održan sastanak osam zemalja EU koje se zalažu da se Srbiji što pre da datum za pregovore zato što Srbija to zaslužuje, zato što igra aktivnu ulogu u ovom procesu i na taj način mi najbolje možemo da zaštitimo nase interese" rekao je Dačić.

Premijer je novinarima na proslavi Vojno bezbednosne agencije rekao da je sa Tačijem razgovarao o temama poput izgradnje auto puta Niš - Priština, zaštiti kulturnog nasleđa srpskog stanovništva.

Govoreći o sporazumima Beograda i Prištine on je naveo da su oni dogovoreni i potpisani za vreme prethodne vlade i da Srbija ne može da ih ne primenjuje.

On je dodao da će ih Srbija poštovati jer bi u suprotnom jedina preostala opcija bila prekid evropskih integracija.

Dačić je istakao da se sporazumi ne mogu osporiti već da se jedino mogu popraviti, navodeći kao primer pitanje prisustva Euleksa na adminsitrativnim prelazima na severu Kosova kao i pitanje raspodele prihoda gde bi najveći deo išao opštinama u tom delu Kosova.

Premijer se osvrnuo i na kritike koje su danas upućene od pojedinih poslanika iz Skupštine Srbije da nije imao legitimit da razgovara o Kosovu i Metohiji bez prethodno donete državne platforme.

"Razgovori nisu bili o onim pitanjima za koje je potrebna državna platforma kao što je to pitanje statusa. Video sam danas neke rekacije opozicionih poslanika i samo želim da pozovem sve organe vlasti u ovoj zemlji da svako radi svoj posao i da svako gleda šta su njihove ingerencije" poručio je Dačić.

U nadležnosti vlade Srbije, istakao je Dačić, da vodi politiku.

"Ne moram ja valjda da pitam svaki državni organ da li ću da radim posao koji je predviđen Ustavom. Parlament ima svoja ovlašćenja, vlada ima svoja. Zadatak vlade je da u saradnji sa parlamentom i predsednikom Srbije usklađuje državnu politiku. U ovom slučaju državna politika se nije promenila" rekao je premijer.

On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ni pod kakvim uslovima, i poručio da neće biti jednostarnih poteza od strane Srbije te da je njen cilj da ne bude novog nasilja na Kosovu.

Premijer je podvukao da Srbija nudi dogovor i da je njen interes zaštita Srba na Kosovu i poručio da naša deca i unuci ne zaslužuju da im se ostavi to pitanje da ga oni rešavaju.

Dačić je poručio da će kao premijer učiniti sve za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: