Sreda, 05.09.2012.

14:16

Boris Tadić traži smenu Kolarevića

Predsednik DS-a Boris Tadić tražio je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima smenu pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića.

Izvor: B92

Default images

Tadić je tako reagovao na pisanje Kolarevića u autorskom tekstu "Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak" objavljenom pre gotovo mesec dana. U tom tekstu, Kolarević koji je devedesetih bio novinar RTS-a, naveo je spisak velikog broja javnih ličnosti koje je opisao kao “nosioce i izvršioce pogubne antisrpske politike u Srbiji”.

Na tom spisku pomoćnika aktuelnog ministra kulture i informisanja između ostalih se pominju i:

Zdravko Čolić, Momčilo Bajagić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Mira Banjac, Gordan Kičić, Branislav Trifunović, Radoš Bajić, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Branko Cvejić, Tihomir Stanić, Lazar Ristovski, Dara Džokić, Goran Šušljik, Tamara Vučković, Milica Mihajlović, Slobodan Boda Ninković, Miroslav Momčilović, Jagoš Marković, Nataša Ninković, Srdan Golubović, Vjera Mujović, Tanja Mandić Rigonat, Milena Šešić, Biljana Srbljanović, Jovan Ćirilov, Lazar Stojanović, Srđan Gojković Gile, Timoti Džon Bajfort, Dušan Ercegovac, Lena Bogdanović, Đorđe Pavlov, Stevan Filipović, Olivera Ježina, Alek Conić, Seka Sablić, Bora Todorović, Puriša Đorđević, Svetislav Basara, Miljenko Dereta, Dragan Velikić, Maja Mičić, Jelena Milić, Dunja Ilić i drugi.

Na spisku su navedeni umetnici koji su tokom predizborne kampanje dali podršku DS-u i Borisu Tadiću kao i LDP-u i Čedomiru Jovanoviću.

O tome je na blogu B92 pisao i Nebojša Krstić, savetnik Tadića dok je bio predsednik Srbije. Podršku nabrojanim umetnicima dao je i LDP.

Tadić u izjavi dostavljenoj medijima navodi da zalaganje Dragana Kolarevića za revoluciju kulturne politike koju je predstavio u svom autorskom tekstu "Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak" "predstavlja izraz opasne namere obeležavanja pojedinaca sa ciljem uskraćivanja osnovnog prava na slobodu mišljenja i političkog izbora".

"Sastavljanje spiskova nosilaca i izvršilaca pogubne antisrpske politike" sa imenima i prezimenima istaknutih kulturnih poslenika je skandalozan, anticivilizacijski čin koji je u najstrašnijem obliku već viđen u istoriji u doba nacizma. Poziv na ustanak protiv neistomišljenika, diskriminatorsko etiketiranje građana koji imaju drugačiji politički stav je čin koji u civilizovanom svetu zaslužuje najoštriju osudu", stoji u pisanoj izjavi predsednika DS-a.

Boris Tadić navodi da se iz toga vidi potpuno "jasan pokušaj nove vlasti u kojima je primetna nova retorika samo politička zavesa iza koje se kriju istinske namere i vrednosti koje se iskazuju kroz akte koji afirmišu diktaturu kao što su i skrnavljenje table sa imenom ulice dr Zorana Đinđića u Novom Sadu i oduzimanje titule počasnog građanina Bača Đorđu Balaševiću.

Predsednik DS-a podseća da je Kolarević za vreme Slobodana Miloševića bio jedan od nosilaca propagandne mašinerije nedemokratskog režima.

Ovo Tadićevo saopštenje stiglo je tri dana uoči održavanja sednice GO DS-a, o čemu se podigla prilična prašina u javnosti koja očekuje da će doći do nekih kadrovskih promena nakon što je DS u maju izgubila predsedničke i parlamentarne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: