Ponedeljak, 30.07.2012.

19:49

"Srbija ne poštuje verske slobode"

U Srbiji se nedovoljno poštuju verske slobode, jer ih ograničavaju Ustav i zakoni, a ni vlada ih u praksi ne poštuje, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Izvor: Beta

Default images

Za razliku od Srbije, Kosovo je određeno kao zemlja u kojoj se poštuju verske slobode.

U izveštaju o poštovanju verskih sloboda u svetu u 2011. godini, Ministarstvo spoljnih poslova SAD je ukazalo da u Srbiji ne postoje ograničenja po pitanju religijskih uverenja, ali da su ona prisutna u praktikovanju religije.

Kako je ukazano, u Srbiji su zabeleženi i slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih ubeđenja.

Predstavnici američke ambasade u Srbiji nastavljaju da zagovaraju promene zakona o verskim slobodama radi suzbijanja slučajeva diskriminacije, navodi se u izveštaju.

Uz podsećanje da je u Srbiji priznato sedam "tradicionalnih" crkava i da nema državne religije, konstatuje se da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen položaj.

"Vlada (Srbije) nastavlja da subvencioniše plate sveštenika Srpske pravoslavne crkve u stranim zemljama. Druge beneficije, poput zdravstvenog i penzionog osiguranja vlada sveštencima drugih crkava daje samo na osnovu njihovog sporazuma sa državom i one nisu univerzalne", ukazao je Stejt department.

Navedeno je da se, iako verske zajednice nisu obavezne da se registruju kod države, one koje to ne učine susreću sa velikim problemima prilikom otvaranja računa u bankama, kupovine ili prodaje imovine ili objavljivanja knjiga.

Kao zamerka je navedeno i to da poreski zakoni u Srbiji omogućuju povraćaj poreza na dodatu vrednost samo registrovanim verskim zajednicama.

Kao primer diskriminacije je pomenuto da je Vlada Srbije dozvolila grčkoj i ruskoj pravoslavnoj crkvi da slobodno deluju iako nisu registrovane, a da istovremeno nije registrovala druge pravoslavne crkve, poput makedonske i crnogorske uprkos tome što su one pokušale to da učine.

Vlasti Srbije, kako je navedeno u izveštaju američkog Stejt departmenta, nastavljaju da odbijaju registraciju Lige baptista, Pokreta Hare Krišna, Pentekostne crkve i Protestanske evangelističke crkve u Subotici.

Američke vlasti konstatuju i da u Srbiji zakon zabranjuje govor mržnje, ali da je kod pojedinih konzervativnih izdavačkih kuća i ultranacionalističkih grupa moguće naći antisemitsku literaturu.

Kosovo generalno poštuje verske slobode

Kosovska vlada u praksi generalno poštuje verske slobode, a zaštitu pružaju i Ustav i zakoni Kosova, zaključeno je u danas objavljenom izveštaju američkog Stejt dipartmenta.

U delu o Kosovu, u izveštaju Stejt dipartmenta o verskim slobodama za 2011. kaže se da nije zabeležen trend niti poboljšanja, niti pogoršanja verskih sloboda na Kosovu.

I na Kosovu su, medjutim, kako je navedeno, zabeleženi slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih ubedjenja. Kao primer je navedeno da su u novembru nepoznate osobe oskrnavile spomenike na jevrejskom groblju u Prištini.

"Postoje i slučajevi kradja i vandalizma uperenog protiv objekata Srpske pravoslavne crkve i izolovani slučajevi kamenovanja autobusa u kojima Srbi dolaze na verska mesta (na Kosovu)", navedeno je u izveštaju.

Kako je navedeno, predstavnici američke ambasade na Kosovu nastavljaju da se u susretima sa političkim i verskim liderima na Kosovu zalažu za medjuverski dijalog i rešenje problema svih verskih zajednica.

U izveštaju Stejt dipartmenta se podseća i da predstavnici američke ambasade učestvuju u razgovorima kosovske vlade i Srpske pravoslavne crkve o nastavku obnove srpskih crkava i manastira uništenih u neredima 2004. godine.

"Američka ambasada nastavlja da podržava napore za rešenje zemljišnog spora izmedju manastira Visoki Dečani i lokalnih grupa", Američki Stejt department predstavio je izveštaj o verskim slobodama za 2011. godinu, u kojem je ukazano na primere jačanja antisemitizma i ksenofobije, kao i negativni uticaj političkih promena i sukoba na prava manjinskih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

20 h

Podeli: