Kod građana milion komada oružja

U sektoru privatnog obezbeđenja postoji 47.000 komada oružja, dok je kod građana legalno milion komada, piše u Predlogu zakona o privatnom obezbeđenju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.01.2012.

12:16

Default images

U obrazloženju zakona piše da je u legalnom posedu građana više od milion komada oružja, u nelegalnom 944.000, a u posedu MUP-a 53.000 komada oružja.

Vlada navodi da u Srbiji ne postoje tačni podaci o sektoru privatnog obezbeđenja, ali da u njemu radi između 25.000 i 60.000 ljudi i da je vrednost tržišta usluga privatnog obezbeđenja iz 2008. bila 150 miliona evra.

Broj registrovanih firmi premašuje 3.000, iako nema preciznih podataka o tome koliko ih trenutno radi, a istraživanje je pokazalo da poverenje u privatni sektor bezbednosti ima 25 odsto građana, dok 44 odsto njih smatra da svojim radom više doprinose nebezbednosti.

Vlada je Skupštini predložila donošenje zakona po hitnom postupku, budući da je u radu subjekata u sektoru privatnog obezbeđenja često dolazilo do ozbiljnih zloupotreba ovlašćenja, pri čemu organi MUP-a nisu imali posebna ovlašćenja u odnosu na nosioce tih delatnosti, osim onih koja imaju u odnosu na sve učesnike u pravnom prometu i onih koja su utvrđena propisima o oružju i municiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: