Problemi u poljoprivredi zbog suše

Jesenja suša izazvala je mnogo problema poljoprivrednicima, a ako ne bude bilo padavina mnoga sela suočiće se s problemom vodosnabdevanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2011.

19:27

Default images

U nekim užičkim selima stočari su počeli vodu da dopremaju u cisternama, a zbog suše je odloženo i tradicionalno pečenje rakije.

Retkost je da u užičkim brdsko-planinskim krajevima pozna jesen prođe bez kiše ili snega. Međutim, to se ove godine desilo i izazvalo nove probleme, svakako neuobičajene za ovo doba godine: presušile su vodene zalihe i bazeni sa pijaćom vodom.

Time je posebno ugrožena stoka, za koju su potrebne ogromne količine vode.

„Ja non-stop dovozim vodu i za to sam do sada potrošio 40 hiljada dinara. Ima nalazišta, ali skupo je bušenje, treba dve-tri hiljade evra da bi se došlo do vode. Za nas, na selu, to je baš velika cifra", rekao je Milija Milović, stočar iz ovog kraja.

Za mnoge koji žive na selu domaća rakija ne samo da je tradicionalno piće koje treba da ima svaka kuća, već i jedan od izvora prihoda. Meštani ovog kraja su i njeno pečenje zbog nestašice vode odložili za zimu. Nadaju se da će prvi sneg popraviti lošu hidrološku situaciju.

Međutim, Nenad Danilović, Beograđanin, nakon očeve smrti preuzeo je tradiciju pečenja rakije, prema već ustaljenom kalendaru. Osim što je morao da dotera cisternu vode, Nenad se dosetio i kako da se ne rasipa tako dragoceni resurs.

„Vruću vodu koja izlazi iz tabarke gore, hvatamo u burad, pa hladimo. Nemamo mraz da nam to pre ohladi, ali dobro, snaći ćemo se."

I dok se bez rakije i može, voda je svakako preko potrebna ratarima, jer je zemlja prilično suva i neizvodljivo je preoravanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: