Nedelja, 23.10.2011.

12:00

Traži se ostavka rektora?

Blokada Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu nastavlja se i danas, nakon sinoćnjih incidenata situacija je jutros mirna.

Izvor: Beta

Default images

Studenti oba fakulteta najavljuju mogućnost da se zatraži ostavka rektora.

U zgradu Filozofskog fakulteta u Beogradu sinoć je ubačena baklja, ali nema povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. Grupa mladića koju su očevici opisali kao "skinhedse", pokušala je da uđe i u Filološki fakultet.

Predstavnici studenata rekli su jutros agenciji Beta da se blokada fakulteta nastavlja do daljeg, "bez obzira na sve pokušaje da se ona prekine".

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je ranije da je blokada Filološkog fakulteta politički protest organizacije Marks 21 i pozvao državu da "prekine taj cirkus", a studente da se vrate na nastavu.

Kovačević je ukazao da organizacija Marks 21 ometa časove i preti se nastavnicima i studentima i izrazio bojazan da bi moglo doći do "nekog akcidenta", poput toga da se zapali zgrada.

Jedan od članova Plenuma Filozofskog fakulteta u izjavi agenciji Beta ocenio je da je ovakvom izjavom rektor, zapravo, izazvao sinoćnji incident.

"Razmatramo mogućnost da se zbog toga zatraži i smena rektora Kovačevića", naveo je član Plenuma Filozofskog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Plenum studenata Filološkog fakulteta zasedaće večeras, a kako je agenciji Beta rekao jedan od članova, najverovatnije će biti podržana ideja o zahtevu za smenu rektora Kovačevića.

"Rektor je svojom izjavom direktno ugrozio bezbednost studenata. Najoštrije demantujemo sve navode rektora. Fakultete ne blokiraju nikakve političke organizacije. Plenum je studentsko telo, nastalo na demokratski način, samoorganizovanjem studenata", naveo je član Plenuma Filološkog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Nastava na Filološkom fakultetu blokirana je od ponedeljka, a na Filozofskom fakultetu od četvrtka.

Studenti, koji blokiraju nastavu na ova dva fakulteta, zahtevaju da se školarina smanji na iznos od tri minimalne plate i da uslov za upis godine na budžet bude 48 bodova. Oni traže i ukidanje rangiranja, kao i ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža.

Vučić podržao proteste studenata

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić podržao je proteste studenata i osudio sinoćnji napad na Filološkom fakultetu u Beogradu.

"SNS podržava proteste studenata pojedinih fakulteta i univerziteta jer su ti zahtevi nikada razumniji - tri neto zarade da ne prelazi visina školarina, ništa razumnije i normalnije od tog zahteva nema", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao da SNS brine "neviđena bahatost i bezobrazluk režima - da pošalju bandite sa fantomkama na glavama, a da sutradan u svojim programima kažu - grupa mladih ljudi sa fantomkama na glavama napala je studente".

"Kada je grupa mladih sa fantomkama na glavama napala režimlije onda su to bili huligani, divljaci, bolesnici, a kada napadaju studente
onda to više nisu, već grupa mladih sa crnim kapama", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da SNS nije vlasnik nijednog kanala, kao i da to neće ni biti i dodao da se raduje "otvaranju konkurencije i činjenici da je moguće da se pojavi još neki medij koji će da kaže poneku istinu u Srbiji".

Kako je naveo, Srbija se po izdavanju građevinskih dozvola nalazi na 175. mestu u svetu.

"Iza nas je nekoliko afričkih zemalja u kojima nikakvog poslovanja nema kada je reč o stranim investicijama", rekao je zamenik predsednika SNS-a.

On je rekao da je u Srbiji za izdavanje građevinskih dozvola potrebno 279 dana i ocenio da osoba koja je krenula da investira za to vreme može da zaboravi i šta i gde radi, kao i u šta investira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: