Petak, 17.06.2011.

10:30

Gradovi u Srbiji veoma zagađeni

Ekološke crne tačke i dalje doprinose brojnim oboljenjima. U porastu rak i respiratorne bolesti. Najzagađeniji gradovi: Bor, Pančevo, Obrenovac, Šabac...

Izvor: Večernje novosti

Default images

Vlast u Srbiji nije pogrešila kada je govorila da je kriza šansa za Srbiju. Ona je zaista to bila, ali samo za zdravlje onih u najzagađenijim gradovima Srbije.

Naime, pad industrijske proizvodnje, kao posledica ekonomske krize, znatno je uticao da se slika o stanju životne sredine u Srbiji popravi.

Stručnjaci, ipak, smatraju da su Bor, Pančevo i Obrenovac i dalje crne i goruće ekološke tačke, a da su nam reke pune teških metala, nafte, plastičnih flaša, otpadaka iz klanica i septičkih jama i pepela.

Postoji lista od oko 180 zagađivača, koji će morati do 2015. godine da usaglase svoj rad s propisima Evropske unije. Među njima su najveće industrijske fabrike - ”Azotara”, ”Rafinerija”, ”Petrohemija”, termoelektrane, ”Ju-Es stil” Smederevo i hemijska industrija i metalurgija u Šapcu.

"Usaglašene propise imaju samo nove fabrike, koje nisu mogle ni da se otvore bez svih potrebnih papira", objašnjava Ljiljana Stanojević, pomoćnik ministra zaštite životne sredine.

Nekada najlepše reke Lim i Drina danas su prepune industrijskog otpada. Među retkim čistim rekama nalaze se Đetinja, Rzav, Studenica, Moravica i Mlava.

Jedan od najvećih zagađivača u Srbiji je RTB ”Bor”. Oblaci sumpor-dioksida gotovo svakodnevno uništavaju život i zdravlje meštana grada bakra i zlata. Kako nam je rekla Ljiljana Stanojević, država je uložila više od dva miliona evra u sanaciju jalovišta i kolektor na brani u selu Veliki Krivelj. Ali, to nije dovoljno.

Za razliku od Bora, Pančevo je u poslednje vreme počelo malo da ”diše”. To, međutim, ne umanjuje obavezu da tri najveća zagađivača ovog grada - fabrike ”južne zone” - ulažu u rekonstrukciju, modernizaciju i sanaciju svojih postrojenja. Izgleda da su dani kada su u predizbornim kampanjama ”vrištale” sirene usred noći zbog zagađenja, a nadležni potezali put do grada na Tamišu - prošli.

"Pančevo, osim problema sa benzenom, ima i sa praškastim materijama. Situacija je znatno bolja nego ranije, jer su fabrike dosta ulagale u rekonstrukciju rezervoara za skladištenje pirolitičkog benzina, autopunilišta i sređivanje fabrike za obradu voda", kaže Jelena Stanković, republički ekološki inspektor zadužen za Pančevo.

U Srbiji se, nažalost, niko nije ozbiljno bavio koliko je zagađenje životne sredine u ”crnim” gradovima uticalo na zdravlje stanovništva. Ostaju samo sumnje.

"Aerozagađenje ima veliku ulogu u narušavanju zdravlja. Ali, da bi se utvrdila jasna veza potrebno je uraditi ciljano i ozbiljno istraživanje, a to ne postoji", ističe dr Ljiljana Lazić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Pančevu.

Pančevci, koji udišu benzen, čađ i razne praškaste materije, oboljevaju dvaput godišnje, a stopa raste iz godine u godinu.

Prema rečima dr Lazić, građani imaju najviše problema sa respiratornim infekcijama. Za njima slede kardiovaskularne bolesti.

Svaki stanovnik grada u toku godine ima po jedno respiratorno oboljenje. I maligne bolesti beleže porast, svaki stoti oboli. Kada je reč o mortalitetu, najviše se umire od kardiovaskularnih bolesti, pa tek onda od malignih.

A, kako problem ne može da se reši preko noći, najveći zagađivači u Srbiji i dalje će biti termoelektrane, saobraćaj, metalurgija, industrija i deponije otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: