Petak, 20.08.2010.

18:49

Šećerov: Obustava isporuke mleka

Predstavnik Konzorcijuma proizvođača sirovog mleka u Srbiji Uroš Šećerov kaže da ostaje na snazi njihova odluka o obustavi isporuka sirovog mleka od nedelje.

Izvor: B92

Default images

Šećerov je istakao da je to zato što od proizvođača do sada nije dobijen "nikakav signal" o povećanju cena.

U ovom udruženju, koje isporučuje oko 400.000 litara mleka dnevno, večeras će zaključiti da li će u nedelju i zaista obustaviti isporuke mleka.

S druge strane, 22 velika proizvođača i jedan manji, osnovali su novo Udruženje proizvođača mleka Srbije.

Oni takođe imaju svoje zahteve ali kažu da neće u nedelju obustaviti isporuke mleka.

Problemi u mlekarskoj industriji postoje već pet godina, ali niko se nije dovoljno zainteresovao da ih reši, pa su proizvođači odlučili da sami predlože platformu za razvoj stabilne i održive agrarne politike.

“Mi nismo deo onih proizvođača i trenutne kampanje koja se zalaže za prosipanje mleka i proteste po putevima jer ne mislimo da je to način. Problem je suviše dubok i dugotrajan da bi ga rešilo tako nešto ili puko podizanje cene od dva dinara”, rekao je Ljubiša Jovanović iz BD Agro.

Individualni proizvođači traže 32 dinara za litar mleka, a dobili su 28,5.

U Udruženju kažu da ni 55 dinara nije dovoljno. Od premije za mleko mnogo je potrebnija sistemska podrška države, kako bi se mleko iz Srbije našlo i na svetskom tržištu.

“Odgovorno vam tvrdim, jer imamo komplente analize, novca ima sasvim dovoljno kako u ministarstvima, tako i u budžetu da se u određenoj meri uvede sistem podrške da bi se proizvodnja mleka u RS učinila konkurentnom”, izjavio je Saša Vitošević iz Velvet farma.

Predstavnici udruženja proizvođača mleka u narednih nekoliko nedelja izaći će sa jasnim zahtevima pred ministarstva poljoprivrede, ekonomije, finansija i trgovine.

Posle pregovora s državom planiraju i pregovore sa prerađivačima, pa će tako biti uključeni svi koji učestvuju u proizvodnom lancu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: