Sreda, 07.07.2010.

00:18

U Srbiju mimo volje

Norveška je deportovala u Srbiju 53 srpska državljanina, jer im nije odobren azil u ovoj skandinavskoj zemlji.

Izvor: Danas

Default images

Deportacija, uglavnom porodica sa decom, Srba iz centralne Norveške, koji su ranije živeli na Kosovu, obavljena je čarter letom do Beograda.

Policija je 20 kosovskih Srba pokupila u kampu Sundal, dok je troje njih preuzeto u kampu Tingvol, a preostali su dovedeni iz izbegličkih kampova Ulstein i Meraker.

Kako prenosi list Tidens Krav, većina deportovanih je živela u Norveškoj dugo vremena, a Ingrid Virum, načelnik policijske jedinice za imigracije, za ovaj list dodaje da je prisilna deportacija izvršena bez drame i da ima razumevanja za mučne scene koje doživljavaju porodice i deca koji se deportuju.

Prisilna deportacija je projekat izveden u saradnji policija okruga Sunmor, Nordmor, južnog i severnog Trondelaga.

Kako je objasnio Magne Lovo, vođa ove policijske akcije, ovaj poduhvat je pažljivo planiran već duže vreme i smatra se najvećim u ovoj kategoriji u Norveškoj.

Đula Saiti (70) i njena kćerka Selvija Ernst (49), kosovske Romkinje koje 20 godina ilegalno borave u Nemačkoj, takođe ovih dana preživljavaju dramu.

Nad njihovim glavama nadvila se deportacija u Srbiju. Saiti i Ernst su još u aprilu utočište potražile u parohijskoj crkvi u Rotenbergu, čime su izbegle prvi pokušaj nasilnog prebacivanja u Srbiju. Tamo su pod zaštitom sveštenika i lokalnih boraca za ljudska prava.

Vlasti okruga Rotenberg suspendovale su odluku o deportaciji, ali je nisu ukinule, pa bi do nasilnog prebacivanja moglo da dođe već tokom jula što je ovih dana uzburkalo duhove u Donjoj Saksoniji.

Na prekjuče održanoj konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovala i poslanica parlamenta ove nemačke pokrajine Elke Tvestven, inače predstavnica "zelenih“, zatraženo je da se majci i kćerki omogući ostanak u Nemačkoj.

Uplitanje poslanice "zelenih“ moglo bi da se reflektuje i na političke prilike, jer deportacija preti da ugrozi koalicionu vlast u okrugu Rotenberg.

Đula i Selvija, inače obe hronične bolesnice, imaju srpske pasoše, a po sporazumu o readmisiji, one bi trebalo da se vrate u Srbiju.

Porodičnu dramu usložnjava i činjenica da bi se sa njima vratio i Selvijin sin Mirza Hadža (22) iako ispunjava formalne uslove za ostanak u Nemačkoj gde ima regularan posao. Hadža kaže da ne želi majku i baku da pošalje u sredinu gde nikoga ne poznaju i gde ne bi imale nikakvih uslova da prežive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: