Utorak, 01.12.2009.

00:33

Tadić priznao prekršaj

Predsednik Srbije Boris Tadić pred prekršajnim sudijom priznao je da je kriv zbog ispijanja šampanjca na stadionu.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić priznao je na saslušanju kod sudije za prekršaje da je popio gutljaj šampanjca u loži stadiona Crvene zvezde posle utakmice Srbija - Rumunija, ali je rekao da nije znao da je to prekršaj. Tadić je izjavio da nije znao da je nazdravljanje alkoholom zabranjeno na utakmici i prihvatio odgovornost pred sudijom za prekršaje.

Zbog istog prekršaja saslušani su i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić nije se pojavio u sudu s obrazloženjem da je u Južnoj Africi zbog žreba za Svetsko prvenstvo.

Desetak minuta pre 11, kada je bilo zakazano saslušanje, u zgradu gradskog sudije za prekršaje ušli su predsedniik Srbije, predsednik Skupštine grada i ministarka sporta.

U saslušanju koje je trajalo oko pet minuta, Boris Tadić je naveo da je po zanimanju psiholog i da ranije nije prekršajno odgovarao, kao i da nije nije bio svestan da krši zakon.

“Ja stvrano nisam znao da je to prekršaj nazdraviti posle utakmice šampanjcem”, naveo je Tadić.

“Rekao sam da sam popio jedan gutljaj. Da nisam, da sam samo nazdravio, sudija me je obavestila da to ne bi bio prekršaj… Ovako sam očigledno učinio prekršaj, imajući u vidu naš pravni poredak”, objasnio je on.

“Pošto je to tako, preuzimam odgovornost i smatram da, kao svaki građanin, treba da platim kaznu ili izdržavam kaznu. Ne znam šta će da bude presuda”, rekao je Boris Tadić.

Kada je izašao iz suda, Tadić je duboko uzdahnuo, reko da je imao tremu i ispričao i kako se osećao u sudnici.

“Moram da priznam da mi je bilo neprijatno. Nije mi bilo lagodno čak ni dok sam dolazio, kada sam vas video - onda mi je bilo još malo teže, s obzirom da sam u jednom građanskom postupku pod lupom čitave javnosti”, ispričao je on.

Istovremeno, u drugim sudnicama su saslušani i ministarka sporta i predsednik Skupštine Beograda.

“Rekla sam da imam poverenja u sudove i da tražim blagonaklonost suda, pošto u privatnom životu ne konzumiram alkohol, niti sam ikada konzumirala, već samo nekoliko gutljaja šampanjca”, kazala je ministarka Snežana Samardžić-Marković.
Ministarka Snežana Samardžiæ-Markoviæ odazvala se gradskom sudiji za prekršaje povodom afere ''šampanjac'' (Fonet)
Na podsećanje da je ranije rekla da šampanjac nije alkohol, ona je odogovorila: “Na svoj način, on je ovde sredstvo da se nešto nazdravi - a ne da se napija”.

I Aleksandar Antić rekao je da lično oseća da su pogrešili kao nosioci javnih funkcija koji treba da usmeravaju mlade generacije, ali da su danas dali dobar primer mladima da ne konzumiraju alkohol.

"Da li sam priznao krivicu? Pa, ja lično osećam da smo mi pogrešili, pre svega polazeći od toga da, kao nosioci javnih funkcija, imamo obavezu da dajemo i da šaljemo jedan primer svima, a pre svega mladim ljudima i da ih usmeravamo”, izjavio je Antić.

Zakon zabranjuje točenje alkohola na stadionima tokom i 90 minuta posle utakmice, a za prekršaj je zaprećena kazna od 30 do 50 hiljada dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

U sudu kažu da se nisu posebno spremali za suđenje visokim državnim funkcionerima.

"Ovo nije nama prvo suđenje po predmetima i zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Toga bude posle svake utakmice, tako da ima neke rutine u radu”, objasnio je Milan Marinović, zamenik starešine suda.

Da ipak nije sve bilo uobičajeno, svedočio je veliki broj novinareskih ekipa kao i to što je ulica ispre suda bila blokirana, a sud je samo primao žalbe do 10 sati i ostalih ročišta danas nije bilo. Zbog nadrazvljanja šampanjcem posle utakmice Srbija-Rumunija, 10. oktobra, na kojoj je nacionalni tim Srbije izborio plasman na Svetsko prvenstvo, troje funkcionera i predsednik Fudbalskog saveza Srbija Tomislav Karadžić terete se za kršenje Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama.

Zakon zabranjuje točenje alkohola na stadionima tokom i 90 minuta posle utakmice. Za ovakav prekršaj predviđene su novčane kazne od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor od 60 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

18 h

Podeli: