Subota, 28.11.2009.

16:23

Novi Sad: Kulturna scena u krizi?

Novosadsku kulturnu scenu već mesecima obeležava nezadovoljstvo kulturnih stvaralaca zbog, kako kažu, nepostojanja kulturne politike.

Izvor: B92

Default images

U Gradu i Pokrajini navode da trenutno pišu strategiju kulturne politike i da će sve biti jasnije kada bude bio donet novi zakon o kulturi. Novosadsku kulturnu scenu obeležile su ostavke upravnika Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja kao i štrajk zaposlenih u Srpskom narodnom pozorištu zbog, kako kažu, maćehinskog odnosa države.

Sa druge strane, kulturni stvaraoci novosadske scene pokrenuli su inicijativu za kulturne politike - politika kulture zbog zanemarivanja savremene umetnosti.

Prema njihovim tvrdnjama, grad podržava samo festivale meda, vina i Egzit, a savremena umetnička produkcija je potpuno zanemarena.

U Gradu kažu da su za kulturu ove godine izdvojili više novca i da se ne mogu ispuniti fantazije i želje svih, ali napominju da je realna podrška udruženjima prisutna.

Jedan od najvećih festivala u jugoistočnoj Evropi, Egzit, dobio je ukupno 80 miliona dinara od Grada i Pokrajine.

Generalni menadžer festivala Bojan Bošković kaže da su napadi na Egzit sitne varoške tračarije i da se u grad slije 25 puta više para nego što grad uloži.

Da je kriza na novosadskoj kulturnoj sceni prisutna pokazale su i ostavke čelnih ljudi Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja, Mlađenovića i Lalića.

U Pokrajini kažu da te ostavke ne odražavaju krizu u kulturi i da je najveći problem nedostatak finansijskih sredstava.

I na kraju, kako stvari stoje, izgleda da će nakon 12 godina postojanja, zbog nedostatka para biti ukinut i Međunarodni festival Aktuelne muzike INTERZONE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

12 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

15 h

Podeli: