EU: Euleks pod autoritetom UN

Članice EU pozdravile su podršku Saveta bezbednosti UN razmeštanju misije Euleks i rekonfiguraciju UNMIK-a na Kosovu, saopštilo je francusko predsedništvo EU.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

00:40

Default images

Vlada Srbije sinoć je prihvatila odluku Saveta bezbednosti i donela zaključak o raspoređivanju mijsije EU na Kosovu. Ipak, na samom Kosovu i srpski i albanski predstavnici različito tumače odluku Saveta bezbednosti.

Euleks će potpuno poštovati rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i delovati pod autoritetom UN neutralno u odnosu na status Kosova, navodi se u saopštenju EU. "Srbija može ubrzati približavanje EU, uključujuchi kandidaturu za članstvo, ukoliko se ispune neophodni uslovi. EU je uverena u potvrdu podrške ovoj misiji koju su dale vlasti u Beogradu", dodaje se u saopštenju.

Članice EU pozdravile su podršku vlasti u Prištini odličnoj saradnji Euleksa i institucija Kosova na polju pravne države.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband ocenio je da je raspoređivanje misije Euleks na celoj teritoriji Kosova veoma važan korak.

"Misija Euleks se raspoređuje i spremna je da ispuni svoj mandat širom zemlje. To je veoma važan korak napred u uspostavljanju jedinstvene vladavine zakona za sve stanovnike Kosova, i istovremeno ga približava na njegovom putu ka EU", navodi se u izjavi Milibanda koju je medijima poslala ambasada Velike Britanije u Prištini.

Britanski ministar je pozdravio posvećenost Kosova da podrži raspoređivanje Euleksa, što prema njemu predstavlja dobru vest.

"Pozdravljam posvećenost Kosovara da uzmu u obzir zabrinutost Srba i ostalih manjinskih zajednica", navodi se u saopštenju.

Šef britanske diplomatije je ocenio veoma značajnim predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti UN o Kosovu od 26. novembra i današnju potvrdu predsednika Srbije Borisa Tadića visokom predstavniku EU Havijeru Solani da Srbija namerava da podrži raspoređivanje Euleksa širom Kosova.

Vlada prihvatila odluku Saveta bezbednosti

Vlada Srbije u potpunosti je prihvatila odluke Saveta bezbednosti i donela zaključak o raspoređivanju misije Euleks na celoj teritoriji Kosova.

Principi izneti u izveštaju generalnog sekretara UN koji je prihvaćen Predsedničkim saopštenjem podrazumeva da će Euleks poštovati Rezoluciju 1244 i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je posle sednice vlade da odluka Saveta bezbednosti znači da misija Euleks neće funkcionisati na osnovu plana Martija Ahtisarija.

“Euleks će potpuno poštovati Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije. Misija Euleks ne uključuje implementaciju plana Martija Ahtisarija, znači sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova”, objasnio je ministar Bogdanović.

“Takođe, Euleks će delovati pod okriljem UN na Kosovu i Metohiji i ostvariti svoju statusnu neutralnost i potvrđuje se plan od šest tačaka koji je država Srbija postigla sa UN”, naveo je on.

Goran Bogdanović kaže da raspoređivanje Euleksa u srpskim sredinama neće ići brzo kao u ostalim delovima pokrajine.

On je kazao da je ovo "dokaz da se ponovo vraćamo pregovorima i da možemo da rešimo status Kosova na način koji će biti prihvatljiv za sve građane koji žive u našoj srpskoj južnoj pokrajini".

Ministar za Kosovo je rekao i da je vlada zabrinuta retorikom koja dolazi iz Prištine, a koja, kako je rekao, podseća na 17. mart 2004. godine.

“Mi smo dobili čvrsta obećanja da se tako nešto neće dogoditi i da se neće dobiti 17. mart 2004. godine. Međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost, ima mandat da obezbedi sigurnost svih građana na Kosovu i Metohiji”, kazao je Bogdanović.

“Mi smo jako zabrinuti, nas ova retorika koja dolazi i od strane Prištine jako zabrinjava i podseća na 17. mart 2004. godine. Mi u svim razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima ukazujemo na tu opasnost”, rekao je on.

DSS i SRS: Priznavanje nezavisnosti

Pristanak na raspoređivanje misije Euleks za Demokratsku stranku Srbije i radikale jeste izdaja Srbije i priznavanje Kosova.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će predsednik Srbije "Boris Tadić biti upamćen po tome što je priznao Euleks, čime je vlast Srbije postala saučesnik u priznavanju nezavisnosti Kosova."

“Besmisleno je i nečasno njegovo skrivanje iza činjenice da je i Rusija glasala za takvu odluku jer je Rusija uvek isticala da neće biti veći Srbi od samih Srba i da, ako vlast Srbije prizna Euleks, onda će i sama Rusija to isto uraditi”, kazao je Mladenović.

Rada Trajković: Spoljnopolitički uspeh

Predstavnica Srpskog nacionalnog veća na Kosovu Rada Trajković smatra da je odlukom u Savetu bezbednosti Srbija ostvarila spoljnopolitički uspeh jer je UNMIK garant da potpuna nezavisnost Kosova ne može da bude zaokružena.

“Mislim da će na terenu biti problema. To se na kraju videlo i iz izlaganja predstavnika Vlade Kosova, institucija iz Prištine, gospodina Hisenija, koji ni jednom rečju nije pomenuo Misiju UN na Kosovu, osim njihovu lojalnost Euleksu , EU, NATO i Americi”, smatra Trajkovićeva.

“S tim u vezi, mi moramo da shvatimo jednu realnost koja dole vlada i na unutrašnjem planu, prosto nešto što svi mi znamo - Misija UN do te mere je transformisana i reformisana da u njoj gotovo i da nema Amerikanaca i čak nema ni diplomata iz drugih zemalja Evrope i Amerike”, kaže ona.

Različite reakcije kosovskih lidera

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da misija Euleks treba da se rasporedi na Kosovu što pre i na osnovu uslova koje je predstavila Priština.

Posle susreta sa predsednikom Socijalističke partije Albanije, Edijem Ramom, Sejdiju je kazao da je veoma značajno da se Euleks rasporedi što je pre moguće, na osnovu mandata koji ima prema dokumentima koji su ranije utvrđeni.

Prema njegovim rečima, to su plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, Ustav Kosova, Deklaracija nezavisnosti, plan EU objavljen 4. februara, kao i poziv koji je kosovski predsednik uputio EU za dolazak misije EU.

"Mi želimo da duh koji je predstavljen od strane zemalja EU i SAD na poslednjoj sednici SB UN, bude upravo opredeljenje za raspoređivanje Euleksa u jednoj suverenoj zemlji", rekao je predsednik Kosova.

Sejdiju je naveo da se institucije Kosova zauzimaju da se Euleks istovremeno rasporedi na celom Kosovu, kao i da ne može imati "dva mandata".

"Ne može biti dva međunarodna mandata na Kosovu - jedan za Albance, drugi za Srbe", rekao je on.

Sejdiju je povodom statusne neutralnosti Euleksa kazao da nijedna zemlja koja je priznala Kosovo ne može biti neutralna prema statusu, tako da, bez obzira šta izjavljuju predstavnici država članica EU, one ne mogu biti neutralne po pitanju statusa.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je stav institucija Kosova veoma jasan - "podrška i puna saradnja sa Euleksom" i "državno ne" za plan UN u šest tačaka, usvojen u Savetu bezbednosti UN.

"Stav institucija Kosova je veoma jasan, podrška i puna saradnja sa Euleksom i državno dvomilionsko 'ne' za šest tačaka. Ni na koji način neće se dozvoliti da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova", rekao je Tači.

"Ja ću", rekao je kosovski premijer, "biti onaj koji će najviše podržati Euleks, ali istovremeno i najveći kritičar ako Euleks ne deluje kako je utvrđeno mandatom".

Tači je izrazio ubeđenje da će delovanje misije EU onemogućiti dalje postojanje paralelnih struktura, paravojnih formacija i organizovanog kriminala na severu Kosova.

Nezadovoljstvo kosovkse opozicije

Predsednik Socijaldemokratske partije Agim Čeku ocenio je da je plan o rekonfiguraciji UNMIK-a korak nazad, ne samo za Albance i Srbe na Kosovu, već i za međunarodnu zajednicu.

"Međunarodna zajednica Kosovo ovim tretira isto kao i pre proglašenja nezavisnosti. Dovodi se u pitanje ozbiljnost evropske zajednice, jer ako su nas priznali kao državu, moraju nas tako i poštovati", rekao je Čeku u debati Medija centra u Čaglavici.

On je optužio Beograd da svojom politikom i postupcima ne dozvoljava kosovskim Srbima da se integrišu u kosovsko društvo i kako je rekao, time olakšaju sebi život i obezbede jasniju budućnost.

Predsednik kosovske opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je, prihvatanjem plana o rekonfiguraciji UNMIK-a, započeo proces podele Kosova i za to je okrivio vlast u Prištini.

On je, takođe, zatražio da parlament Kosova raspravlja o novoj misiji Evropske unije i da odluči da li je Euleks, u obliku kako ga je predložio generalni sekretar UN, uopšte potreban Kosovu.

Politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi smatra da odlukom Saveta bezbednosti vlasti u Prištini ne treba da budu nezadovoljne jer su i njihovi stavovi uneti u izveštaj Ban Ki Muna.

Vlasi kaže da to znači će se prilikom raspoređivanja Euleksa na terenu voditi računa i o zahtevima Prištine i da ta odluka, ipak, ne vodi podeli Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: