Nedelja, 01.06.2008.

15:15

Kina: Zabranjene plastične kese

U Kini je stupila na snagu zabrana korišćenja tankih plastičnih kesa, u okviru kampanje da se smanje količine nerazgradljivog otpada i pomogne zaštita životne sredine.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema novom zakonu, najtanje kese potpuno su zabranjene, dok će deblje vrste prodavci ubuduće morati da naplaćuju, čime će, kako se očekuje, njihova upotreba drastično opasti, prenele su agencije.

Zvanični Peking je obećao da će održati "zelene" Olimpijske igre ovog avgusta, pa je u skladu sa tim obećanjem i ova najnovija inicijativa. "Belo zagađenje", kako se ogromne količine odbačenih plastičnih kesa ovde nazivaju, nije samo gradski problem, jer taj teško razgradivi otpad zagađuje i poljoprivredne površine i vodene tokove.

Kinesko udruženje proizvođača plastike procenjuje da će nova mera smanjiti količinu plastičnih kesa za 1,6 miliona tona godišnje. Kinezi trenutno svakodnevno koriste tri miliona plastičnih kesa koje su praktično neuništive, jer su potrebne godine i godine da se razgrade.

Agencija AP je podsetila da je slična zabrana u Irskoj smanjila broj kesa koje se koriste u trgovini za 90 posto. I nekoliko afričkih zemalja uvelo je pravila o debljini kesa, koja su praktično ukinula korišćenje najtanjih kesa koje najčešće završe plutajući vazduhom i zagađujući vodotokove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: