Ponedeljak, 05.05.2008.

18:29

Tribina o nacionalnim interesima

Učesnici okruglog stola "Nacionalni i državni prioriteti Srbije", založili su se za vladu radikala i narodnjačke koalicije i objavili mere za odbranu Kosova.

Izvor: B92

Default images

Oni su poručili kosovskim Albancima da će ono što je silom oteto, silom biti i vraćeno. Učesnici tribine Centra za geostrateška istraživanja saglasili su se da prioritet Srbije treba da bude očuvanje Kosova i ne isključuju mogućnost vojne i policijske intervencije radi ostvarenja tog cilja."Ja mislim da je naša vlada grdno pogrešila što je unapred odbacila upotrebu sile. Mogla je ništa da ne kaže, pa neka oni misle da li ćemo mi upotrebiti ili nećemo, a mi ćemo proceniti kad ćemo to učiniti, ali nećemo to unapred najavljivati. Nikad se to unapred ne najavljuje. Ja vas molim da to tako shvatite. Da - kad sam rekao da treba upotrebiti silu - podrazumevao sam da to neko ko je na vlasti proceni kad i kako", kazao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški.

Oni su predložili i mnoge druge mere koje bi Srbija trebalo da preduzme u borbi za Kosovo.

To su, između ostalog, i prekid diplomatskih odnosa sa zemljama koje su priznale Kosovo i ukidanje gostoprimstva njihovim ambasadorima.

"Zavođenje viza za sve građane priznajućih zemalja. Za prvo vreme dopuštanje mogućnosti da im budu izdate na graničnim prelazima, naravno po istoj ceni po kojoj građani Srbije plaćaju za vize tih zemalja. Pod osam, selektivno, povremeno i nenajavljeno detaljno pretresanje teretnih vozila sa registarskim tablicama priznajućih zemalja na srpskim graničnim prelazima", predlaže direktor Centra za međunarodne odnose Instituta Rokford u SAD Srđa Trifković.

Učesnici tribine, međutim, smatraju da bi oštrije mere u odbrani Kosova mogla da preduzme samo nova, kvalitativno drugačija vlada, koja bi bila formirana posle izbora.

"Svesrdno se nadam da će predstojeća vladajuća koalicija SRS-a, DSS-a i NS-a upravo i pristupiti nečem sličnom", očekujeTrifković.

Neko me od stranaca pitao kako to da je u Srbiji Hrvat na čelu Narodne skupštine. Eto, mi smo kao narod došli u takvu situaciju, ne samo da nama stranci diktiraju, nego imaju svoje potrkuše koje vode više računa o stranim nego o domaćim interesima", kazao je Čavoški.

Kao učesnici tribine bili su najavljeni i analitičari Slobodan Antonić, Đorđe Vukadinović i Aleksandar Fatić, ali oni, prema rečima organizatora, ipak nisu mogli da dođu zbog drugih obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: