Nedelja, 19.08.2007.

10:01

"Majci nezakonito oduzeto dete"

Sud u Velikoj Plani privremeno oduzeo Mariji Arsenijević (23) sedmomesečnu devojčicu, jer je pripadnica Jehovinih svedoka.

Izvor: B92

Default images

Sud je time prekršio važeće odredbe zakona, tvrdi za B92 njen advokat Stevan Janković. Prema njegovim rečima, ona nije uredno pozvana na sud, a bez njenog prisustva nije mogla da se donese odluka.

Marija Arsenijević iz Saraoraca kod Smedereva razočarana je postupcima suda i centra za socijalni rad. Ona je nakon prvog dela suđenja podnela žalbu na presudu i krivičnu prijavu protiv bivšeg muža Gorana Todorovića, koji je dete odveo u Belgiju.

"Kao i svakoj majci u ovoj prilici, jako mi je teško. Dete nisam videla već mesec dana. Po donošenju te privremene mere moj muž je dete odneo tog dana, odnosno 16. jula, uzeo je dete u deset sati i trebalo je da ga vrati, a to nije uradio. Zvala sam ga telefonom, ali nije hteo da kontaktira sa mnom", kazala je Arsenijevićeva.

U sudu u Velikoj Plani negiraju da je dete oduzeto majci zato što pripada verskoj zajednici Jehovini svedoci. Renata Pavešković, predsednica Opštinskog suda u Velikoj Plani priznaje da je došlo do određenih problema prilikom poziva Marije na prvo ročište.

"Sudija je tretirao da ona nije uredno pozvana na ročište i to nije održano, ali je nakon tog neodržanog ročišta od strane specijalnog veća usvojena privremena mera kojom je dete privremeno do okončanja sudskog postupka ili drugačije odluke suda dodeljeno ocu, a uređen je način kontaktiranja sa majkom", kazala je Paveškovićeva.

Sud u obrazloženju privremene odluke da se majci oduzme beba i dodeli ocu navodi da je Centar za socijalni rad utvrdio da je majka pripadnik Jehovinih svedoka, a da je "jedna od normi te organizacije zabrana transfuzije krvi", što može da "ugrozi vitalne interese deteta".

Direktorka Centra za socijalni rad Dragana Grujić kaže da su oni dali mišljenje sudu kome bi dete trebalo da pripadne. "Svako ima pravo na verska i druga opredeljenja, to su prava svih građana i to nije bilo opredeljujuće, da ako je Marija član Jehovinih svedoka Centar za socijalni rad, odnosno njegovi stručnjaci, naprave takav nalaz i da daju takvo mišljenje sudu", rekla je ona.

"Bilo je tu puni drugih činjenica koje su bile relevantne da Centar dostavi takvo mišljenje sudu, a na sudu je bilo da odluči da li će uzeti u obzir mišljenje naših radnika ili će da donese neku drugu presudu", objašnjava ona.

Mariju su, kaže njen branilac Stevan Janković, u Centru pitali da li Jehovini svedoci dozvoljavaju transfuziju krvi, na šta je ona odgovorila da bi sve učinila za svoje dete.

"Sud je nju trebalo da pita, 'da li biste Vi, Marija, prihvatili transfuziju krvi ili ne bi prihvatili, ako ste član Jehovinih svedoka', a ona niti je rekla da je član Jehovinih svedoka, niti je to u regularnom sudskom postupku utvrđeno", rekao je Janoković.

U ceo slučaj uključilo se i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku koje trenutno ispituje predmet Centra za socijalni rad iz Velike Plane.

Konačnu odluku da li će se Mariji vratiti dete imaće Okružni sud u Smederevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: