Četvrtak, 20.04.2006.

09:29

Prosveta: Pretnje i kontrapretnje

Ministarstvo prosvete i Unija sindikata prosvetnih radnika saopštili različite podatke o broju škola u štrajku.

Izvor: B92

Default images

Prema podacima Ministarstva, štrajk u kom učestvuju delovi kolektiva, održan je juče u 73 škole, a predsednik Unije sindikata Miodrag Skrobonja kaže da je štrajk održan u 272 škole.

"Unija sindikata neće odustati od štrajka dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi za povećanje plata od 35 odsto za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, za izdvajanje šest do sedam odsto bruto društvenog prozivoda za obrazovanje i za hitno konstituisanje Nacionalnog prosvetnog saveta kako ministar prosvete ne bi radio nešto što nije u njegovoj nadležnosti", kaže Skrobonja za B92.

Reagujući na izjavu ministra prosvete da će plate zaposlenima u prosveti koji štrajkuju biti umanjene, u skladu sa zakonom, Skrobonja kaže da će Unija sindikata tražiti da zakon bude isti za sve. "Ovih dana objavićemo pismo u kom ćemo taksativno navesti gde je sve on prekršio zakon, a pošto su po zakonu svi u Srbji jednaki, postavićemo pitanje može li on biti van zakona i da li takav čovek može nekome da preti da će mu odbiti od plate ako ne poštuje zakon. Njega isti taj zakon obavezuje na pregovore s nama", kaže Skrobonja.

Slobodan Vuksanović rekao je da će plata onima koji štrajkuju biti smanjena za onoliko dana koliko ne budu održali časove. On je dodao da Ministarstvo prosvete nema nadležnost da povećava plate prosvetnim radnicima i da je to u nadležnosti Minstarstva finansija.

Unija prosvetnih radnika najavljuje da će posle praznika radikalizovati štrajk, odnosno da neće održavati prva četiri časa, a ako zahtevi ne budu ispunjeni do 12. maja, nastava će biti obustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: