Subota, 15.06.2002.

19:00

POLICIJA POKUSALA DA PRETRESE KUCU JOVICE STANISICA

Izvor: B92

Default images
Bivsi nacelnik RDB Jovica Stanisic potvrdio je u saopstenju koje je objavila BK televizija da su u njegovoj kuci haski istrazitelji i policija nameravali da izvrse pretres. Od pretresa se odustalo, navodi Stanisic, nakon konsultacija sa MUP-om Srbije. Stanisic naveo da su pripadnici javne bezbednosti trazili dokument iz 1997. godine, kao i da im je rekao da se taj dokument nalazi "u posedu" Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije. Stanisic nije precizirao o kojem dokumentu je rec.

Ministar inostranih poslova i predsednik Nacionalnog komiteta za saradnju sa Haskim tribunalom Goran Svilanovic izjavio je za TV B92 da su se predstavnici tribunala u Hagu pre nekoliko dana obratili vlastima sa molbom da obave istrazne radnje. "Mi smo se onda obratili nasim nadleznim organima i minsitarstvu pravde, i onda je izdat nas nalog za pretres", rekao je Svilanovic i dodao da je pretres obavljen uz prisustvo predstavnika suda u Hagu. "Cela procedura je prosla u skladu sa nasim zakonodavstvom i u punoj saradnji nase zemlje i suda u Hagu", istakao je Svilanovic i precizirao da nije bilo nikakvih incidenata i problema, ali i da ne moze da govori o rezultatima pretresa.

B92 saznaje da Stanisic vec tri meseca intenzivno razgovara sa istraziteljima Haskog suda. U tim razgovorima je, navodno, otkrio da poseduje dokumenta koja ga oslobadjaju odgovornosti, a terete druga lica. Sranisic je, takodje navodno, rekao i da ne moze da ih preda bez odobrenja savezne vlade. Tribunal u Hagu je u medjuvremenu zatrazio od savezne Komisije za saradnju sa Tribunalom i od suda u Beogradu da dobije uvid u ta dokumenta, posle cega je usledilo izdavanje naloga za pretres. Ocevici kazu da se od 22 casa, pa u narednih sat vremena, ispred Stanisiceve kuce u Beogradu nalazio veci broj pripadnika Zandarmerije, kao i policajaca u civilu. Kako saznajemo, Stanisic nije priveden i oseca se dobro, a "oko 23 sata i 20 minuta pio je kafu sa prijateljima".

Americki ambasador za pitanja ratnih zlocina Pjer Risar Prosper potvrdio je da je u petak uvece izvrsen pretres u kuci Jovice Stanisica, ali nije zeleo da precizira razloge zbog kojih se on dogodio. Prema Prosperovim recima, cinjenica da su se jugoslovenske vlasti angazovale u tom pogledu predstavlja jos jedan korak u pravcu saradnje i konacnog cilja a to je da Jugoslavija prihvati punu odgovornost. "Ne mogu da ulazim u detalje i razloge pretresa, ali cinjenica da su se jugoslovenske vlasti angazovale u tom pogledu predstavlja jos jedan korak u pravcu saradnje i konacnog cilja a to je da jugoslavija prihvati punu odgovornost", izjavio je Prosper.

Kako saznaje B92, policija i istrazitelji nisu u kuci Jovice Stanisica pronasli dokument koji su trazili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: