NATO: Rusko zveckanje nuklearnom sabljom opasno

Ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera su duboko uznemirujući i opasni, ističe Stoltenberg.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

22:32

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ostvarivanje ruskih planova da rasporede rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave u Kalinjingradu, blizu Poljske granice, kao i pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja na Krimu "suštinski bi promenili bezbednosnu ravnotežu u Evropi", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na skupu u prestonici SAD, prenosi AFP.

Stoltenberg je oštro kritikovao rusko ponašanje u poslednjih godinu dana, "uključujući oružanu intervenciju u Ukrajini", i obećao kako će Alijansa udvostručiti svoju posvećenost "kolektivnoj odbrani".

Generalni sekretar NATO je istakao kako su se letovi ruskih strateških bombardera proširili "od Japana do Gibraltara, od Krita do Kalifornije i od Baltičkog do Crnog mora".

Kada je u pitanju nuklearno oružje opreznost, predvidivost i transparentnost su od vitalnog značaja, napominje Stoltenberg, po kome je "rusko 'zveckanje nuklearnom sabljom' neopravdano, destabilizujuće i opasno".

Stoltenberg, takođe, kritikuje Rusiju zbog izvođenja iznenadnih vojnih vežbi velikog obima, što predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma kojima se od vlada traži da sa drugima podele informacije o planiranim vežbama i da na njih pozovu strane posmatrače.

Rusija u blizini granice s Ukrajinom baš ove nedelje održava još jednu takvu vežbu u kojoj učestvuje 250 aviona i 700 komada teškog naoružanja.

Navodeći primer ruskih akcija u Ukrajini i drugde, Stoltenberg zaključuje kako Rusija "demonstrira svoju vojnu silu, podstiče agresivni nacionalizam i ističe pravo na nametanje svoje volje susedima i otimanje zemlje".

Podsetimo, ranije danas šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel upozorio je da bi Rusiji bila potrebna svega dva dana da okupira baltičke republike i da NATO ne bi ni stigao da reaguje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: